Jaapanis tuli ekraanidele animaator Miyazaki esimene film kümne aasta järel

Copy
Oscari-võitjast legendaarse Jaapani animaatori Hayao Miyazaki värske film «Kuidas sa elad?» («Kimitachi wa dô ikiru ka» / «How Do You Live?») on animemeistri kodumaal juba kinodes.
Oscari-võitjast legendaarse Jaapani animaatori Hayao Miyazaki värske film «Kuidas sa elad?» («Kimitachi wa dô ikiru ka» / «How Do You Live?») on animemeistri kodumaal juba kinodes. Foto: Kim Kyung-Hoon / Reuters / Scanpix

Jaapanis tuli reedel kinoekraanidele Oscariga pärjatud legendaarse animaatori Hayao Miyazaki kauaoodatud uus film, mis on tema esimene täispikk linateos üle kümne aasta ja tõenäoliselt ka viimane.

Hinnatud animatsioonistuudio Ghibli 82-aastane kaasasutaja Miyazaki tuli filmi «Kuidas sa elad?» (jaapanikeelse pealkirjaga «Kimitachi wa dô ikiru ka» / inglise keeles «How Do You Live?») tegemiseks pensionilt tagasi.

Filmi tootmine kestis aastaid ja stuudio hoidis ebatavalise lükkena selle süžeed kiivalt saladuses, tehes sellele vaid minimaalselt reklaami.

Ainuke vihje süžee kohta oli plakat linnutaolisest olendist, kelle noka all on silm.

«See oli väga ghiblilik film,» ütles 21-aastane üliõpilane Eisaku Kimura AFP-le pärast hommikust linastust Tokyo moodsas Shibuya linnaosas.

«See polnud nii, nagu ma oleks tundnud midagi erilist ainuüksi seepärast, et tegu on tema viimase filmiga, vaid et ma nägin filmis kindlasti palju (Miyazaki käekirja) ning see tekitas elevust,» sõnas ta.

«Kuidas sa elad?» sai inspiratsiooni 1937. aasta samanimelisest raamatust, kuid stuudio oli varem öelnud, et film on sellest täiesti erinev.

Filmilugu räägib poisist, kes kolib ema surma järel koos isaga maale elama. Seal kohtab ta haigrut, kes viib ta alternatiivuniversumisse, kus hakkavad selginema tema ema surma salapärased asjaolud.

Miyazaki muinasjutuline meistritöö «Vaimudest viidud» («Sen to Chihiro no kamikakushi» / «Spirited Away») pälvis 2003. aastal parima animafilmi Oscari.

Aastal 2013 ütles Miyazaki, et lõpetab täispikkade filmide tegemise, kuna ei jaksa enam sama intensiivsusega töötada.

Neli aastat tagasi teatas tema produktsioonifirma aga paljude fännide rõõmuks legendaarse lavastaja naasmisest, et teha «oma viimane film».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles