Ukraina sõjaväeluure ülem: meil on allikad Putini lähikonnas, meil on oma «Mossad» (4)

Copy
Ukraina sõjaväeluure ülem kindralmajor Kõrõlo Budanov arutab ülesannet oma relvavendadega neljapäeval, 13. juulil täpsustamata kohas
Ukraina sõjaväeluure ülem kindralmajor Kõrõlo Budanov arutab ülesannet oma relvavendadega neljapäeval, 13. juulil täpsustamata kohas Foto: Ukraina relvajõud / Reuters / Scanpix

Ukraina kaitseministeeriumi luurepeavalitsuse juht Kõrõlo Budanov ütles, et Ukraina saab teavet teiste hulgas Venemaa autoritaarsele presidendile Vladimir Putinile lähedastelt allikatelt, kirjutas portaal Unian reedel.

Budanov tunnistas usutluses uudisteagentuurile Reuters, et 2014. aastal kaotas Ukraina teabesõja Venemaale, kuid nüüd kaotab Venemaa ise Ukrainale.

Väidetavalt tegi Ukraina luure pärast Vene erasõjaväe Wagneri juhi Jevgeni Prigožini ebaõnnestunud mässu Venemaa kohta mõningad järeldused. Budanov meenutas ajakirjanikele, et Ukraina luure oli esimene, kes hoiatas tegeliku Vene sissetungiohu eest.

«Meil on omad allikad. Nii-öelda (Putini) naaberkabinettides. Seetõttu me tavaliselt teame, mis toimub,» ütles ta.

Budanov autasustab oma relvavendi täpsustamata kohas neljapäeval, 13. juulil
Budanov autasustab oma relvavendi täpsustamata kohas neljapäeval, 13. juulil Foto: Ukraina relvajõud / Reuters / Scanpix

Budanov kinnitas, et Ukrainal on juba nn oma Mossad (Iisraeli välisluureagentuur, mis kõrvaldab rahva mõrvareid – Unian).

«Kui küsida Mossadi kui kuulsa (Iisraeli eriteenistuse) kohta... nende riigi vaenlaste hävitamiseks, siis oleme seda teinud ja teeme ka edaspidi. Meil ei ​ole vaja midagi luua, sest see on juba olemas,» vastas luurejuht.

Artiklis osutatakse, et Budanovit on juba mitu korda üritatud tappa, kuid ebaõnnestunult. Viimasel juhul lendas ründaja ise õhku, kui üritas Budanovi autosse pommi panna.

Vestluse lõpus mainisid ajakirjanikud venelaste katset rünnata luure peavalitsuse Kiievi peakorterit, mispeale Budanov täpsustas, et see ei ole esimene kord.

«See ei olnud nende esimene katse. Aga nagu näha, oleme ikka veel siin, selle maja pearuumides. Väljas nägite inimesi kõndimas ja töötamas,» lisas Budanov.

Juulis levitasid Vene propagandistid libauudist Budanovi väidetava vigastuse kohta. See teabeoperatsioon langes kokku Ukraina vastupealetungi algusega ja Venemaa tegeliku katsega Ukraina luurejuht raketiga tappa.

Suve alguses teatati, et Venemaa pommitas ballistiliste ja tiibrakettidega ning droonidega Kiievis asuva luurepeavalitsuse peakorterit. Kiievi õhutõrje lasi need alla, ohvreid ei olnud.

Kaitseministeerium on korduvalt rõhutanud, et Venemaa ei ole loobunud eesmärgist kõrvaldada Ukraina kõrgeim sõjaline ja poliitiline juhtkond. Teada on president Volodõmõr Zelenskõi ja territoriaalkaitse jõudude juhi Ihor Tantsjura korduvad mõrvakatsed. Lisaks on sissetungijate erilise tähelepanu all Ukraina väe ülemjuhataja Valeri Zalužnõi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles