Peking: Saksamaa uus Hiina-strateegia tekitab «riske»

Copy
Hiina välisministeeriumi kõneisik Wang Wenbin kritiseerimas Saksamaa uut Hiina-strateegiat
Hiina välisministeeriumi kõneisik Wang Wenbin kritiseerimas Saksamaa uut Hiina-strateegiat Foto: Liu Zheng / AP / Scanpix

Saksamaa uus karmim lähenemine Hiinale võib suurendada «inimtekkelisi riske» ja «süvendada lõhesid», teatas täna Peking.

Pekingis on tekitanud pahameelt neljapäeval vastu võetud 64-leheküljeline strateegia dokument, mis Berliini ametnike sõnul on vastus aina enesekindlamale Hiinale.

«Me usume, et konkurents ja protektsionism «riskide kõrvaldamise» ja sõltuvuse vähendamise nimel julgeolekustab ja politiseerib normaalset koostööd,» ütles Hiina välisministeeriumi kõneisik Wang Wenbin.

Wangi sõnul «viib see tahetust vastupidise tulemuseni ja tekitab inimtekkelisi riske».

«Kära niinimetatud süsteemide, huvide ja väärtuste konkureerimise üle läheb vastu ajastu trendile ja süvendab lõhesid maailmas,» ütles Wang.

Dokumendis käsitletakse julgeolekupoliitikat, aga ka majandus- ja teaduskoostööd ning see valmis kuid kestnud vaidluste järel Saksamaa valitsuses selle üle, kuidas Hiinale läheneda.

Saksa kantsler Olaf Scholz säutsus neljapäeval, et dokument on vastus «muutunud ja end aina enam kehtestavale Hiinale» ja et tema valitsus tahab vähendada majanduslikku sõltuvust Pekingist kriitilistes valdkondades.

Välisminister Annalena Baerbock ütles, et uus poliitika lähtub Euroopa Liidu lähenemisest Hiinale ja seab eesmärgiks olla «realistlik, kuid mitte naiivne».

Baerbock ja rohelised on nõudnud rangemat joont ja inimõiguste rõhutamist, samas kui Scholz ja sotsiaaldemokraadid on toetanud eelkõige kaubandusele orienteeritud hoiakut.

Hiina saatkond Berliinis teatas strateegia avaldamise järel, et «Hiina nägemine süsteemse konkurendi ja rivaalina ei ole kooskõlas objektiivsete faktidega ega kahe maa ühiste huvidega».

Saatkond hoiatas, et «ideoloogiline arusaam Hiinast vaid süvendab vääritimõistmisi ja valekalkulatsioone ning kahjustab koostööd ja vastastikust usaldust».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles