EL vaidlustab Ungari otsuse inimsmugeldajad välja saata

Copy
Ungari peaminister Victor Orban.
Ungari peaminister Victor Orban. Foto: EMMANUEL DUNAND

Euroopa Komisjon alustas reedel Ungari vastu järjekordset õiguslikku menetlust, vaidlustades otsuse välja saata 700 migrantidega kaubitsejat.

Peaminister Viktor Orbáni valitsus otsustas aprillis vabastada 700 vangi mõistetud smugeldajat, andes neile kolm päeva riigist lahkumiseks.

Ungari teatel istub riigi vanglates 2600 inimest 73 riigist, mis moodustab 13 protsenti kõigist vangidest ja tähendab suurt kulu maksumaksjatele.

Kuid EL-i täitevvõimu sõnul ei ole loodud süsteeme, mis jälgiksid, kas inimkaubitsejad kannavad ülejäänud karistuse oma kodumaal.

Eelkõige on Ungari otsus vihastanud Austriat, mis on karmistanud kontrolli oma piiril, lootuses takistada süüdimõistetute riikipääsu.

«Komisjon leiab, et sellised lühendatud meetmed, mida kohaldatakse smugeldamise eest karistatud isikutele, ei ole tõhusad ega hoiatavad ning ei ole vastavuses käsitletavate juhtumite asjaoludega,» seisab komisjonis.

Ungaril on nüüd kaks kuud aega, et selgitada, kuidas ta kavatseb Brüsseli mure lahendada või vastasel juhul läheb komisjon Budapesti vastu kohtusse.

Ungari välisminister Péter Szijjártó mõistis sammu hukka, väites, et inimkaubitsejad saavad tegutseda vaid rännet soodustavate EL-i seaduste tõttu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles