Wang Yi: Hiina ja ASEAN ei vaja teiste riikide õpetusi

Copy
Hiina välispoliitikajuht Wang Yi.
Hiina välispoliitikajuht Wang Yi. Foto: Ajeng Dinar Ulfiana/REUTERS/Scanpix

Hiina välispoliitikajuht Wang Yi ütles, et väljaspool piirkonda asuvad riigid ei peaks jagama nõuandeid selle kohta, kuidas Hiina ja Kagu-Aasia riigid peaksid omavahel suhtlema või lahendama Lõuna-Hiina merega seotud probleeme.

«Oleme endas täiesti kindlad, targad ja koostöövõimelised, et lahendada probleeme Lõuna-Hiina merel ning muuta see rahu, sõpruse ja koostöö mereks,» rääkis Kagu-Aasia välisministrite kohtumisel Jakartas osalenud Wang.

Wang ütles, et Hiina ja Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsioon (ASEAN) ei vaja õpetajaid.

Ta avaldas lootust, et «eksterritoriaalsed riigid austavad Hiina ja ASEANi jõupingutusi ning mängivad aktiivset rolli piirkondliku stabiilsuse säilitamisel ja mitte vastupidi».

«Ärge saatke siia oma võimu näitama nii palju moodsaid laevu ja lennukeid, ärge provotseerige ega kasutage piirkonna riikide vahelisi erimeelsusi oma geopoliitiliste huvide saavutamiseks, ärge näidake meie peale näpuga, mõistmata tegelikku olukorda,» rääkis ta.

Eelnevalt samal foorumil kõnelenud USA välisminister Anthony Blinken kaitses meresõiduvabaduse säilitamist Ida-Hiina merel ning kutsus üles stabiilsuse säilitamisele Taiwani väinas.

Wang nimetas Lõuna-Hiina merd «praegu üks kõige ohutumaks ja laevatatavamaks merepiirkonnaks maailmas».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles