Putin Ramaphosale: Ukraina teraviljalepe «pole eesmärki täitnud» (2)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin ja Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa Peterburis ühisel kohtumisel juunis.
Venemaa president Vladimir Putin ja Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa Peterburis ühisel kohtumisel juunis. Foto: Ramil Sitdikov / EPA / Ria Novosti / Sputnik / Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin väitis laupäeval telefonivestluses Lõuna-Aafrika Vabariigi presidendi Cyril Ramaphosaga, et Ukraina teraviljalepe ei ole oma peamist eesmärki täitnud.

Viljalepe sõlmiti mullu juulis, et leevendada üleilmset toidukriisi, mille põhjustas Venemaa kallaletung Ukrainale. Lepet on mitu korda pikendatud ja hetkel kehtiv pikendus lõppeb esmaspäeval, kui Moskva ei nõustu seda pikendama.

«Lepe ei ole täitnud oma peamist eesmärki, milleks on teravilja tarne seda vajavatele riikidele, sealhulgas Aafrika mandril,» ütles Putin Kremli avalduse kohaselt.

Viljaleppega paralleelselt allkirjastati memorandum Vene toidu- ja väetiseekspordi võimaldamise kohta. Moskva väidab, et tema eksport on aga endiselt tõkestatud ja ähvardab leppest seetõttu lahkuda.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan, kelle riik aitas lepet vahendada, avaldas reedel lootust, et Putin nõustub selle pikendamisega.

Kremli kõneisik Dmitri Peskov keeldus seda kinnitamast.

Ramaphosa ja Putin arutasid ka eelseisvat BRICS-i kohtumist LAV-is, teatas Kreml.

Vene autoritaarne riigipea on kohtumisele kutsutud hoolimata asjaolust, et Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) on andnud tema suhtes välja vahistamismääruse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles