Iisraellased jätkavad proteste edasiliikuva kohtureformi vastu

Copy
Protest kohtureformi vastu Tel Avivis.
Protest kohtureformi vastu Tel Avivis. Foto: CORINNA KERN / REUTERS / Scanpix

Kümned tuhanded Iisraeli meeleavaldajad tulid laupäeval Tel Avivi ja muude linnade tänavaile, et protestida kohtureformi vastu, mis nende sõnul seab ohtu riigi demokraatlikud alustalad.

Laupäevased meeleavaldused, mis kestavad juba 28. nädalat alates jaanuarist, mil parempoolne valitsus avalikustas reformikava, jätkavad surve avaldamist võimudele. Nädala alguses läbis parlamendis esimese lugemise eelnõu, mille eesmärk on võtta kohtuvõimult ära õigus langetada otsuseid valitsuse poliitika «mõistlikkuse» üle.

Ettepanekud annaksid valitsusele suurema sõnaõiguse kohtunike nimetamise üle.

«See on lahing riigi pärast, me tahame hoida Iisraeli demokraatiana ja diktatuuri seadused siin läbi ei lähe,» ütles 54-aastane meeleavaldaja Nili Elezra AFP-le.

Naisprotestija jaoks tähendaks reformi vastuvõtt, et kahjustada saaks Iisraeli maine nii finantsturgudel kui rahvusvahelises poliitikas.

«Asjad läheksid halvaks. Inimesed lahkuvad juba praegu, raha kaotatakse, investorid põgenevad, maailm ei taha meiega rääkida, keegi pole õnnelik selle üle, mis siin toimub,» ütles Elezra.

Meeleavaldajad on hoidnud üleval survet iganädalaste kogunemistega peaminister Benjamin Netanyahu vastu, kes naasis võimule mullu detsembris ning lõi selleks juudiriigi ajaloos kõige parempoolsema võimuliidu, milles on äärmusortodokssed juudid ja paremäärmuslased.

Netanyahu ütles juuni lõpus avaldatud usutluses The Wall Street Journalile, et ta kavatseb reformikavaga edasi liikuda, ent loobuda klauslist, mis kärpinuks ülemkohtu võimu ja andnuks poliitikutele suurema sõnaõiguse kohtunike valimisel.

Valitsuse väitel näeb kohtureform, mis vaatamata Netanyahu lubadusele loobuda kõige karmimast klauslist annab poliitikutele siiski senisest suurema võimu kohtute üle, on vajalik parema võimude lahususe tagamiseks.

Pärast tulutuid kõnelusi opositsiooniga, milleni viis Netanyahu märtsi lõpus tehtud avaldus panna reformikava pausile ja asuda läbirääkimisi pidama, on valitsus taas alustanud reformikava läbisurumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles