Suri Prantsuse modellist sõjafotograafiks saanud Marie-Laure de Decker

Copy
Prantsuse sõjafotograaf Marie-Laure de Decker.
Prantsuse sõjafotograaf Marie-Laure de Decker. Foto: ERIC CABANIS / AFP/Scanpix

Prantsuse kunagine modell Marie-Laure de Decker, kes otsustas kaamera taha minna ja sõjafotograafiks hakata ning pälvis selle eest rahvusvahelise tunnustuse, suri 75 aasta vanuses.

Naise perekonna sõnul suri ta laupäeval haiglas pärast pikka haigust.

Prantsuse koloniaalvalduses Alžeerias sündinud De Decker alustas karjääri modellina, enne kui leidis, et tema kirg peitub fotograafias.

Ta tegi tähelepanuväärseid ülesvõtteid 1960-ndate lõpus kunstnikest Man Rayst ja Marcel Duchampist ning kirjanik Philippe Soupault'st.

Fotograafiakarjääri algusaastatel hakkas De Decker kajastama Vietnami sõda ning teda saatis edu, seda vaatamata veel suhtelisele kogenematusele.

«Ütlesin iseendale: inimesed näevad, et ma ei ole tõeline fotograaf,» kirjutas ta 1985. aastal oma mälestustes. Ta meenutas, et toona oli tal kaasas vaid vana Leica fotoaparaat. «Tegelikult mõistsin alles pärast, et see vana Leica oli imetabane.»

Eriti keeruline oli tal teha tööd kui naissoost sõjafotograaf, ütles ta ise enda kohta.

«Kui oled naine, siis sind ei võeta kunagi tõsiselt.»

Teisest küljest jälle oli tema sõnul naiseks olemises ka oma eelis, näiteks ajal, mil ta viibis Lõuna-Aafrika Vabariigis.

«Nad ei tapa sind koheselt, nad annavad sulle võimaluse.»

Aafrika Liidu komisjoni praegune eesistuja Chad Moussa Faki avaldas laupäeval talle kaastunnet, öeldes, et teda valdas De Deckeri surmast uudist kuuldes «tohutu kurbus».

Ta kirjutas Twitteris, et De Deckeri fotod «muutsid osa Tšaadi ajaloost surematuks».

De Decker töötas suurema osa oma karjäärist fotoagentuuris Gamma, alates 1971. aastast kuni selle sulgemiseni 2009. aastal.

Paraku ei läinud nende teed lahku kenasti. Kui ta palus oma fotosid tagasi, sai ta vaid mustvalged fotod, kuid mitte värvifotosid. Samuti kaotas ta kohtuasja nende tagasisaamiseks ja tal ei õnnestunud saada oma fotode digitaalsetele versioonidele autoriõiguste kaitset.

Teiste seas on De Decker pildistanud ka selliseid kuulsusi nagu näitlejannad Catherine Deneuve ja Charlotte Rampling, Prantsuse laulja Serge Gainsbourg, Monaco printsess Caroline ja ekspresident Valery Giscard d'Estaing.

Neist fotodest saadud honorarid aitasid tal rahastada oma rännakuid konfliktikolletesse, ütles ta ise.

«Kui teed fotosid vaestest, ei ole keegi huvitatud. Sa pead pildistama rikkaid, et neid müüa.»

Aastal 2013 pälvis De Decker oma töö eest sõjakolletes Albert Kahni nimelise rahvusvahelise planeedi auhinna.

Tal oli kaks poega advokaat Thierry Levyga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles