Briti kaitseminister tahab tagasi astuda enne järgmist valitsusremonti

Copy
Suurbritannia kaitseminister Ben Wallace.
Suurbritannia kaitseminister Ben Wallace. Foto: Kirsty O'Connor / PA Wire / PA Images / Scanpix

Suurbritannia kaitseminister Ben Wallace ütles laupäeval avaldatud usutluses, et tal on kavas tagasi astuda veel enne järgmist valitsuskabineti remonti ja loobuda kandideerimisest üldvalimistel.

Tänaseks 53-aastane Wallace on olnud üks silmapaistvamaid toetajaid Ukrainale selle võitluses Venemaa sissetungi tõrjumisel ja oma alade vabastamisel okupantide käest.

Ühtlasi oli Wallace Suurbritannia kandidaat pärima Jens Stoltenbergi kui NATO peasekretäri mantlit. Ent paraku ei õnnestunud tal saada määrava tähtsusega USA toetust. Hetkel jätkab Ukraina sõja kestmise tõttu Stoltenberg.

«Ma ei kavatse kandideerida (parlamenti) järgmisel korral,» ütles ta nädalalehele The Sunday Times.

Lehe kohaselt rääkis Wallace läinud kuul peaminister Rishi Sunakile oma plaanidest loobuda kandideerimisest järgmistel üldvalimistel, mis tuleb pidada hiljemalt järgmise aasta lõpuks.

Ta ütles, et ei kavatse loobuda «enneaegselt» parlamendiliikme kohast, mis tooks kaasa vahevalimised, ent kavatseb astuda tagasi ministrikohalt enne järgmist valitsusremonti, mis peaks aset leidma veel enne septembri algust, märkis leht.

Otsus loobuda kandideerimisest ei tule sellest, nagu ta mõtleks, et arvamusküsitlustes praegu peamise opositsioonierakonna Tööpartei järel lonkivad toorid peaksid valimised kaotama, vaid seetõttu, et tema valimisringkond Loode-Inglismaal lakkab olemast piiride muutmise tõttu, ütles Wallace.

Otsekohene endine Briti armeeohvitser on olnud Briti parlamendis 18 aastat ning on kõige kauem ametis olnud konservatiivide kaitseminister pärast Winston Churchilli.

Wallace'i kui kaitseministri «ülemused» enne Sunaki olid lühiajaliselt valitsust juhtinud Liz Truss ja tema eelkäija Boris Johnson. Wallace oli omakorda Johnsoni eelkäija, Theresa May valitsuses julgeolekuminister, enne kui temast 2019. aasta juulis sai kaitseministeeriumi juht.

Wallace'il on läbi ministrikarjääri olnud tugev toetus parteiliikmete seas ning teda peeti sageli võimalikuks erakonnajuhiks, ent sellesse ametisse ta kunagi ei kandideerinudki.

«See polnud minu jaoks,» ütles ta lehele.

Wallace peab üheks oma suuremaks saavutuseks kaitse-eelarve suurendamist 24 miljardile naelale ning ütles, et järgmistel aastatel on suurem investeering kaitsevaldkonda hädavajalik.

Ühtlasi ennustas ta, et maailm on aastakümne lõpuks «palju ebaturvalisem ja ebakindlam paik».

Tema prognoosi kohaselt võidakse Suurbritannia kista mõnda konflikti Aafrikas, et võidelda islamistlike rühmituste vastu. Samavõrra tundis Wallace muret, millist mõju avaldab Hiina ekspansionistlik tegutsemine Lõuna-Hiina merel poliitilisele maastikule piirkonnas laiemalt.

Ukraina koha pealt ütles Wallace, et Venemaa autoritaarne president Vladimir Putin võib sõja kaotamise korral «endast välja minna» ja otsida uusi sihtmärke, mida rünnata, näiteks veealuseid sidekaableid ja energiatrasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles