Aasiat kimbutavad kõrvetav kuumus ning rängad vihmad

Copy
Naine Shanghai tänaval lehvikuga.
Naine Shanghai tänaval lehvikuga. Foto: Aly Song / Reuters / Scanpix

Jaapani valitsus hoiatas pühapäeval kümneid miljoneid inimesi kuumarabanduse ohu eest, kuna temperatuur tõusis mõnes kohas 40 kraadi lähedale; kuuma eest hoiatati eelkõige riigi ida- ja edelaosas.

Tokyost põhja pool asuvas Kiryu linnas mõõdeti pühapäeval õhusooja 39,7 kraadi Celsiuse järgi. Jaapani kõigi aegade kõrgeim temperatuur – 41,1 – kraadi on registreeritud kaks korral – aastatel 2018 ja 2020.

Samal ajal räsisid teisi piirkondi rängad vihmasajud. Riigi põhjaosas leiti pühapäeval vee alla jäänud autost surnuna üks inimene. Nädal varem hukkus riigi edelaosas sarnastes ilmaoludes seitse inimest.

Lõuna-Koreas on tugevate vihmasadude põhjustatud üleujutustes ja maalihetes hukkunud vähemalt 37 inimest, teatas riigi siseministeerium pühapäeval. Lisaks teatati, et mitmed inimesed on endiselt teadmata kadunud.

Pühapäeva hommikuks oli tugevate vihmasadude tõttu evakuatsioonikeskustesse läinud kokku üle 7500 inimese.

Põhja-Chungcheongi provintsi keskosas hukkus laupäeval üheksa inimest, kes jäid lõksu maa-alusesse tunnelisse. Tunnelisse jäi lõksu üle kümne auto, kui lähedalasuv jõgi üle kallastest tõusis. Päästetööde jätkudes kardetakse leida tunnelist veel hukkunuid.

Riiki kimbutav mussoonihooaeg on täies hoos ning rängad vihmad on väldanud juba neli päeva. Sadu jätkub eeldatavalt kolmapäevani.

India põhjaosas on paduvihmade tagajärjel hukkunud vähemalt 90 inimest. Vihmadele on järgnenud kõrvetav kuumus. Üleujutused ja maalihked on Indias mussoonihooajal tüüpilised, kuid eksperdid ütlevad, et kliimamuutused suurendavad nende sagedust ja intensiivsust.

Hiinat hoiatati pühapäeval samuti kõrgete temperatuuride eest, Xinjiangi provintsis prognoositakse 40-45 ja Guangxi piirkonnas 39 kraadi sooja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles