Kreml: Venemaa peatas osalemise Musta mere viljaleppes (10)

Copy
Kaubalaevad, nende seas ka Musta mere viljaleppega seotud alused, ootavad läbipääsu Bosporuse väinast
Kaubalaevad, nende seas ka Musta mere viljaleppega seotud alused, ootavad läbipääsu Bosporuse väinast Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS / Scanpix

Moskva peatas osalemise Musta mere viljaleppes, kuid naaseb sellesse niipea, kui täidetakse selle Venemaad puudutav osa, teatas täna Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

«Tegelikult on Musta mere kokkulepped tänaseks kehtivuse kaotanud. Nagu Venemaa president varem ütles, lõppeb selle tähtaeg 17. juulil. Kahjuks on selle Venemaaga seotud osa seni täitmata, mistõttu on selle kehtivus lõppenud,» ütles Peskov ajakirjanikele.

«Niipea kui selle Venemaad puudutav osa täidetakse, naaseb Venemaa kohe leppe täitmise juurde. De facto on olukord selline,» märkis ta.

Vastates täpsustavale küsimusele, kas seda võib pidada ametlikuks teadaandeks, et viljalepe on lakanud kehtimast, kordas Peskov: «See on peatatud. Viljalepe kehtivus on peatatud. Niipea kui Venemaad puudutav osa täidetakse, naaseb Venemaa kohe selle leppe täitmise juurde.»

ÜRO, Venemaa, Türgi ja Ukraina osalusel allkirjastati mullu juulis kaks dokumenti: koridori loomise kohta teravilja ekspordiks kolmest Ukraina sadamast (Odessast, Tšornomorskist ja Pivdennõist) ja tõkete eemaldamise kohta Venemaa toiduainete ja väetiste ekspordilt. Seda pikendati kahel korral, viimati 18. märtsil.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles