Soome moslemid nõuavad valitsuselt rassismi nulltolerantsi (2)

Copy
Islamiusulised pühakojas mošees
Islamiusulised pühakojas mošees Foto: «Täistund»

Soome 26 islamiusu kogudust ja organisatsiooni esitasid ühisavalduse, milles kutsuvad valitsust üles astuma konkreetseid samme saavutamaks rassismi suhtes nulltolerants.

«Kutsume Soome valitsust ja eriti peaminister Petteri Orpot (NCP) üles olema aktiivsem, et ta mõistaks hukka avalike vihakõnede normaliseerumise ja tegutseks rassistliku mõtteviisi kaotamise nimel,» vahendas avaldust Soome rahvusringhääling Yle. 

Väljendist «nulltolerants» on Soome meedias viimastel nädalatel palju räägitud ja arutatud, kuna president Sauli Niinistö sõnas, et Soome valitsusel oleks mõistlik võtta rassismi suhtes selge nulltolerantsi seisukoht. President vastas rahandus- ja asepeaminister Riikka Purra 2008. aastal blogis avaldatud rassistlikele ja vägivaldsetele kommentaaridele, selgitas Yle.

Peaminister Petteri Orpo kordas seda väljendit eelmisel nädalal koos Purraga peetud pressikonverentsil.

«Sellises tõsises küsimuses ei tohiks jätta midagi tõlgendamata,» lisas moslemikogukond ühisavalduses. Avalduses viidati ka Purra 2019. aasta blogipostitusele, mille mosleminaiste riietumist kommenteerivat tooni kirjeldatakse rassistliku, alandava ja diskrimineerivana. 

Purra vabandas 2008. aastal kirjutatu pärast, kuid mitte 2019. aastal blogis postitatu pärast.

Avalduses, millele on alla kirjutanud 26 kogukonda ja organisatsiooni, viidati ka Soome usuvabaduse seadusele, mille järgi on igaühel õigus oma usku järgida. «See hõlmab ka vabadust riietuda oma usu alusel,» märgiti avalduses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles