Ramaphosa: Putini kinnivõtmine LAVis tähendaks Venemaale sõja kuulutamist (3)

Copy
Vene režiimi juht Vladimir Putin ja Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa kohtumisel 18. juunil Peterburis
Vene režiimi juht Vladimir Putin ja Lõuna-Aafrika Vabariigi president Cyril Ramaphosa kohtumisel 18. juunil Peterburis Foto: Ramil Sitdikov / RIA Novosti / Sputnik / EPA / Scanpix

President Vladimir Putini kinnivõtmine Lõuna-Aafrika Vabariigis tähendaks sõja kuulutamist Venemaale, kirjutas LAVi riigipea Cyril Ramaphosa täna avaldatud kohtudokumentides.

Putin on kutsutud augustis Johannesburgis peetavale ühenduse BRICS tippkohtumisele, kuid Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) on välja andnud määruse tema vahistamiseks ning ICC liikmena on LAV kohustatud seda ka tegema.

LAVi diplomaatiline dilemma on jõudnud kohtusse, kus juhtiv opositsioonipartei Demokraatlik Allianss (DA) püüab sundida valitsust tagama, et Kremli liider võetakse riiki saabumise korral kinni ja antakse ICC-le välja.

Ramaphosa ütles kirjalikus vastulauses aga, et DA taotlus on vastutustundetu ning kaalul on riiklik julgeolek. «Venemaa on selgeks teinud, et tema ametisoleva presidendi vahistamine oleks sõja kuulutamine,» märkis ta.

LAV taotleb ICC reeglites erandit seoses asjaoluga, et vahistamismääruse täitmine võib ohtu seada riigi julgeoleku, rahu ja korra.

LAV on praegu BRICSi eesistuja. Ühendusse kuuluvad peale LAVi ja Venemaa ka Brasiilia, India ja Hiina.

ICC on välja andnud vahistamiskorralduse Putini kinnivõtmiseks seoses süüdistustega Ukraina laste ebaseaduslikus deporteerimises Venemaale.

Asepresident Paul Mashatile ütles hiljuti intervjuus kohalikule meediale, et LAVi valitsus on püüdnud veenda Putinit mitte tulema, kuid seni edutult.

LAV ei ole mõistnud hukka Venemaa sõda Ukrainas, öeldes, et on erapooletu ja eelistab dialoogi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles