ÜLEVAADE Venemaa viljarelv ähvardab maailma näljahädaliste kõrval ka lääne tarbijaid (2)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Ukraina põllumees jälgib sel nädalal viljakoristust riigi lõunaosas Mõkolajivi oblastis Novosofijivkas. 
Ukraina põllumees jälgib sel nädalal viljakoristust riigi lõunaosas Mõkolajivi oblastis Novosofijivkas. Foto: Anatoli Stepanov/AFP/Scanpix

Pärast otsust väljuda Ukraina vilja eksporti võimaldanud leppest ründas Venemaa eile ka toiduainete veoks kasutatud Odessa sadamat ja hoiatas looritatult Kiievit plaani eest jätkata viljatransporti Mustal merel.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ütles videopöördumises, et tegi ÜRO peasekretärile António Guterresele ja Türgi riigipeale Recep Tayyip Erdoğanile saadetud kirjas ettepaneku jätkata põllusaaduste eksporti meritsi hoolimata sellest, et Kreml otsustas pisut vähem kui aasta toiminud neljapoolsest algatusest taganeda. «Ainus asi, mida nüüd on tarvis, on selle hoolikas rakendamine ja maailma otsustav surve terroristlikule riigile,» lausus Zelenskõi Venemaale viidates.

Moskva vastas Kiievi teatele hoiatusega, et ilma nende nõusolekuta Mustal merel sõitvad laevad võivad olla ohus, kirjutas The New York Times. «Me räägime tsoonist, mis on väga lähedal relvastatud vaenutegevusele. Ilma asjakohaste julgeolekugarantiideta tekivad teatud riskid,» lausus Kremli pressiesindaja Dmitri Peskov.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles