Põhja-Korea tulistas merre kaks ballistilist raketti

Copy
Põhja-Korea raketikatsetus
Põhja-Korea raketikatsetus Foto: KCNA/Reuters

Lõuna-Korea väejuhatuse teatel tulistas Põhja-Korea täna kohaliku aja järgi merre kaks ballistilist raketti, vahendas uudisteagentuur Yonhap vaid mõni tund pärast seda, kui Lõuna-Korea sadamasse sisenes esimene USA tuumaallveelaev enam kui 40 aasta jooksul.

Rakettidest teatas Lõuna-Korea staabiülemate ühendkomitee, kelle andmeil tulistati need välja Pyongyangi Sunani piirkonnas, raketid lendasid 550 kilomeetrit ja kukkusid Idamerre, mida tuntakse ka Jaapani merena.

Ühendkomitee mõistis raketikatsetused hukka kui «märkimisväärse provokatsiooni» ja ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonide ränga rikkumise.

Rakettide tulistamise registreeris ja Jaapani kaitseministeerium. «Analüüsime üksikasju, kuid meie hinnangul kukkusid need väljapoole Jaapani majandusvööndit, Korea poolsaarest ida pool,» seisis Twitteris.

Pyongyangi järjekordsed relvakatsetused leiavad aset ajal, mil Soul ja Washington on kahe Korea vahel kasvavate pingete tõttu hoogustamas oma kaitsekoostööd.

Teisipäeval pidasid USA ja Lõuna-Korea Soulis tuumakonsultatiivrühma esimese koosoleku ning teatasid, et Ameerika tuumaallveelaev külastab esimest korda pärast 1981. aastat Busani sadamat.

Oli oodata, et see samm kutsub esile Põhja-Korea tugeva reaktsiooni.

Katsetus leidis aset ka vähem kui nädal pärast seda, kui Põhja-Korea liider Kim Jong-un jälgis isiklikult riigi uusima mandritevahelise ballistilise raketi, tahkekütuselise Hwasong-18 starti.

Diplomaatia Pyongyangi ja Souli vahel on seiskunud ja Kim on kutsunud üles kiirendama relvade, sealhulgas taktikaliste tuumarelvade arendamist.

Vastuseks on Soul ja Washington korraldanud ühised sõjaväeõppused moodsate varglennukite ja USA strateegiliste relvadega.

Washington kinnitas teisipäeval, et Põhja-Korea on kinni pidanud tugevalt kindlustatud piiri ületanud USA sõjaväelase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles