Saakašvili: Putin kavandas sissetungi Ukrainasse juba 2004. aastal (5)

BNS
Copy
Gruusia ekspresident Mihheil Saakašvili vanglahaiglas
Gruusia ekspresident Mihheil Saakašvili vanglahaiglas Foto: Irakli Gedenidze / Reuetrs / Scanpix

Gruusia kolmas president Mihheil Saakašvili ütles Briti ajalehes The Times teisipäeval avaldatud avalikus kirjas, et Venemaa autoritaarne riigipea Vladimir Putin kavandas sissetungi Ukrainasse juba 2004. aastal.

Saakašvili märkis vanglahaiglast väljasmugeldatud kirjas, et Vene president rääkis oma territoriaalsetest ambitsioonidest juba nende esimesel kokkusaamisel Kremlis. «Kõigest, mida ta praegu teeb, rääkis ta mulle enam-vähem selgelt meie esimesel kohtumisel,» kirjutas 55-aastane poliitik.

Pärast seda külastas Saakašvili Saksamaad, kus rääkis asjast kantsler Gerhard Schröderile, kes ei paistnud olevat sellest häiritud, vaid «teavitas viivitamatult Putinit».

Schröder on Venemaa sissetungi algusest saadik olnud tugeva kriitika all, kuna on keeldunud Venemaa presidenti hukka mõistmast ja säilitab sidemeid mitme Vene energiafirmaga.

Saakašvilile pole Venemaa agressioon võõras, tema kommentaarid tulevad umbes 15 aastat pärast seda, kui Vene väed Gruusiasse tungisid, jõudes 32 kilomeetri kaugusele Thbilisist.

Ekspresidendi sõnul jätkas ta lääne poliitikute hoiatamist Vene Föderatsioonist tuleva ohu eest ka pärast 2008. aasta Gruusia sõda, kuid need ei reageerinud. «Kui ma läänt Putini eest hoiatasin, ignoreeriti mind kui ebastabiilset ja kibestunud hullu,» lisas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles