Briti välisluure juht ärgitab venelasi kodumaad reetma

Copy
Briti välisluureteenistuse MI6 peakorter Londonis
Briti välisluureteenistuse MI6 peakorter Londonis Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Suurbritannia välisluureteenistuse MI6 juht pöördus täna venelaste poole kutsega ühineda Briti luureteenistusega ja teha verevalamisele lõpp, vahendab Reuters.

Oma ametiaja teises avalikus kõnes pärast salajase luureteenistuse ülemaks saamist 2020. aastal ütles Richard Moore, et Venemaal on Ukrainas vähe väljavaateid oma jõud taastada. 

Briti saatkonnas Prahas peetud kõnes võrdles ta praegust olukorda Ukrainas 1968. aasta Praha kevadega, mil Nõukogude Liit reforme maha surus. 

«Kuna nad on oma juhtide kättemaksuhimu, võitluslikkuse ja südametunnistuseta ebakompetentsuse – inimlikkuse halvimate külgede – tunnistajaks, maadlevad paljud venelased sama dilemmaga nagu nende eelkäijad 1968. aastal,» sõnas Moore.

«Kutsun neid üles tegema seda, mida teised on teinud viimase poolteise aasta jooksul: meiega ühinema. Meie uks on alati avatud. Teie saladused oleks meie juures turvaliselt kaitstud ja töötame koos selleks, et verevalamine lõppeks.»

Veel nimetas ta Iraani otsust Moskvat droonidega varustada südametunnistuseta teoks, mis väidetavalt tekitas sisevaidlusi Teherani režiimi kõrgeimal tasandil.

Moore hoiatas, et Hiina ja Venemaa peavad tehisintellekti (AI) ja kvantarvutite vallas tehnoloogilist võidujooksu. Ta pöördus teema juurde tagasi, öeldes, et tehisintellekt täiendab luureagentuuride tööd, kuid ei asenda inimesi, vahendas Reuters. «Inimeste ainuomadused õigetes kohtades muutuvad veel olulisemaks,» lisas luurejuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles