Suursaadik: Ukraina teraviljaeksport võiks kulgeda Bulgaaria ja Rumeenia vete kaudu

Copy
Teraviljakoristus Ukrainas
Teraviljakoristus Ukrainas Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / Scanpix

Ukraina põllumajandustoodangu uus ekspordimarsruut võib hakata kulgema Bulgaaria ja Rumeenia territoriaalvete kaudu, mis võimaldab vähendada riske pärast Venemaa ühepoolset lahkumist Musta mere teraviljaalgatusest, ütles täna Ukraina suursaadik Türgis Vassõl Bodnar.

«Türgi seisukoht on selles olukorras, nimelt valmisolek pidada läbirääkimisi Venemaaga, selle riigi tavapärane poliitika oma huvide rahuldamiseks. Türgi soovib jätkata teenuste vahendamist, sest püüdis viljaleppe vahendajana leida kuldset keskteed ja vähendada riske,» ütles ta tele-eetris.

Saadiku sõnul ei pruugi venelased kõiki ähvardusi, millest nad räägivad, ellu viia. Oht aga püsib ja see mõjutab laevaettevõtteid, kindlustust ja muud.

«Olgem ausad. Lepingust taganenud Venemaa teatas, et ei taga enam julgeolekut. See tähendab, et nad pommitavad sadamaid, taristut ja võib-olla ka laevu. See on risk,» ütles saadik.

Bodnari sõnul on põllumajandustoodete eksporti võimalik realiseerida ka ilma juba kokku lepitud marsruuti kasutamata, vaid vedades läbi Rumeenia ja Bulgaaria territoriaalvete. «See on ka võimalus riske minimeerida,» selgitas ta.

Samas rõhutas Bodnar rahvusvahelise üldsuse vastutuse vajadust, et ühelt poolt aidata Ukrainal sellist stsenaariumi ellu viia, teisalt aga survestada Venemaad hoiduma ründamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles