LAV: Putin ei osale BRICSi tippkohtumisel, Venemaad esindab Lavrov (3)

Copy
Vene president Vladimir Putin
Vene president Vladimir Putin Foto: Alexander Kazakov / Sputnik / AFP / Scanpix

Venemaa režiimi juht Vladimir Putin ei osale augustis Lõuna-Aafrika Vabariigis ühenduse BRICS tippkohtumisel, teatas täna LAVi presidendikantselei, tehes lõpu kuid kestnud spekulatsioonidele.

«Vastastikuse kokkuleppe alusel ei osale Venemaa Föderatsiooni president Vladimir Putin tippkohtumisel, kuid Venemaa Föderatsiooni esindab välisminister (Sergei) Lavrov,» ütles president Cyril Ramaphosa kõneisik Vincent Magwenya avalduses.

Putin oli kutsutud BRICSi tippkohtumisele, kuid Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) on välja andnud määruse tema vahistamiseks seoses süüdistustega Ukraina laste ebaseaduslikus deporteerimises Venemaale. ICC liikmena on LAV kohustatud Vene riigipea kinni võtma.

Ramaphosa ütles eile avaldatud dokumendis, et Putini kinnivõtmine tähendaks Venemaale sõja kuulutamist. «Venemaa on selgeks teinud, et tema ametisoleva presidendi vahistamine oleks sõja kuulutamine,» märkis ta.

LAV on praegu BRICSi eesistuja. Ühendusse kuuluvad LAVi ja Venemaa kõrval ka Brasiilia, India ja Hiina.

Asepresident Paul Mashatile ütles hiljuti intervjuus kohalikule meediale, et LAVi valitsus on püüdnud veenda Putinit mitte tulema, kuid seni edutult.

LAV ei ole mõistnud hukka Venemaa sõda Ukrainas, öeldes, et on erapooletu ja eelistab dialoogi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles