Silmeti emafirma Hiina-sidemed tekitavad julgeolekuküsimusi

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Haruldaste muldmetallide kaevandamisega tegelev Bayan Obo kaevandus Hiinas Sise-Mongoolias. 
Haruldaste muldmetallide kaevandamisega tegelev Bayan Obo kaevandus Hiinas Sise-Mongoolias. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Liidu ja NATO püüdlused tugevdada varustusahelate vastupidavust on potentsiaalselt haavatavad Euroopa ainsa haruldaste muldmetallide töötlemisega tegeleva ettevõtte Silmeti emafirma Hiina-sidemete tõttu, kirjutatakse Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse raportis.

Kujutage ette, et Ida-Virumaal elektriautodele ja tuuleturbiinidele vajalikke haruldasi muldmetalle töötlev ettevõte teatab järsku, et Euroopa rohepöördeks vajaminevad materjalid suunatakse Hiina turule. Võis siis olukorda, kus Hiina Rahvavabariigi kaitsevaldkonnaga sidemetes ettevõtted on seotud Euroopa Liidule ja NATO-le tähtsate strateegiliste projektidega.

Just selliseid küsimusi tõstatab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse (RKK) uurimus «China and Rare Earths: Risks to Supply Chain Resilience in Europe» seoses Silmetiga.

Raporti autor Frank Jüris rõhutas Postimehele antud kommentaaris, et Silmeti tegevus haruldaste muldmetallide töötlemisel, nagu ka magnetite tootmise tehase rajamine Narva on positiivne, kuid tegu on näitega, kus hoolikam järelevalve ettevõtete tausta üle aitaks parandada Euroopa jaoks kriitiliselt olulise taristu turvalisust.

«Muidugi on parem, kui see tehas on Eestis, selle asemel et rajada see Hiinasse. Aga me ei taha ju, et maksumaksja raha kasutatakse projektides, mis võivad potentsiaalselt Hiinale eelise anda,» lausus Jüris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles