ELi kliimavaatlus: käesolev juuli on kujunemas ajaloo kuumimaks

Copy
Inimesed otsivad kuumalaine ajal jahutust
Inimesed otsivad kuumalaine ajal jahutust Foto: Manu Fernandez

Käesolev kuu on kujunemas kõige soojemaks juuliks mõõtmiste ajaloos, teatas Euroopa Liidu kliimamuutuste seirekeskus kolmapäeval, kui põhjapoolkera kõrvetas kliimamuutusest hagu saanud kuumalaine.

«Juuli esimesed 15 päeva olid 15 kõige soojemat päeva alates mõõtmiste algusest. Käesolevast juulist on saamas mõõtmisajaloo kõige soojem,» ütles Copernicuse kliimamuutuste teenuse (C3S) direktor Carlo Buontempo uudisteagentuurile AFP.

Inimese põhjustatud kliimamuutus ja El Niño ilmastikunähtuse algus viisid maailma temperatuurinäidu rekordkõrgele ka juunis.

C3Si andmed ulatuvad aastasse 1940.

«Kliimamuutus soojendab tervet kliimasüsteemi. Ja sel aastal etendavad meil lisaks sellele trendile tõenäoliselt oma osa ka kaks teist nähtust,» ütles ta, tuues välja El Niño ja ebatavaliselt kõrge meretemperatuuri, mida seostatakse keskmisest nõrgema tuulega.

Aasia, Euroopa ja Põhja-Ameerika on jäänud pikaldase kuumalaine küüsi ning Kanadat ja Kreekat on tabanud suured maastikupõlengud.

Maailm on alates 19. sajandi keskpaigast soojenenud keskmiselt pea 1,2 kraadi Celsiuse järgi, mis on toonud kaasa äärmuslike ilmastikunähtuste sagenemise ja intensiivistumise, sealhulgas kuumalained, põuad ja tormid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles