Roald Dahli muuseum tunnistab kirjaniku rassismi (4)

Copy
Roald Dahl 1965. aastal.
Roald Dahl 1965. aastal. Foto: Www.imago-images.de/Scanpix

Roald Dahli muuseum Suurbritannias teatas, et on asunud võitlema vihkamise ja eelarvamustega, tunnistades, et tuntud lastekirjanik oli vaieldamatult rassistlik.

Kagu-Inglismaal Buckinghamshire's asuv muuseum toetab igati Dahli perekonna ja Roald Dahl Story Company 2020. aasta vabandust kirjaniku dokumenteeritud antisemiitlike avalduste pärast.

«Matilda», «Suure ja Sõbraliku Hiiglase», «Charlie ja šokolaadivabriku» ning arvukate teiste populaarsete lasteraamatute autor tegi solvavaid märkusi juutide kohta 1983. aasta intervjuus ajalehele New Statesman.

Muuseum «mõistab hukka igasuguse, ükskõik millisele rühmale või üksikisikule suunatud rassismi, seal hulgas antisemitismi».

«Roald Dahl rassism on vaieldamatu ja kustutamatu,» öeldakse muuseumi kodulehel, kuid avaldatakse lootust, et Dahli loomingupärandis on ka head.

Muuseum lubab olla kõigis oma töövaldkondades avatum, kaasavam, mitmekülgsem ja õiglasem.

Oma töötajaid õpetatakse paremini välja ja tehakse koostööd mitme juudi kogukonna organisatsiooniga, lubas muuseum, lisades, et on otsustanud Dahli antisemiilikke avaldusi avalikult mitte korrata, kuid peab arvet tema kirjutatu üle, et see ei ununeks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles