Zelenskõi: läheneme hetkele, mil vastupealetung võib hoogustuda

Copy
Ukraina sõjaväelased valmistuvad tulistama 2C22 Bohdana haubitsaga Vene üksuste positsioone.
Ukraina sõjaväelased valmistuvad tulistama 2C22 Bohdana haubitsaga Vene üksuste positsioone. Foto: Oleksandr Ratushniak / Reuters / Scanpix

Ukraina relvajõud on lähenemas hetkele, kui nende vastupealetung Vene okupantidele võib juba koguda hoogu, ütles eile president Volodõmõr Zelenskõi.

«Ukraina ei tagane, vaid vabastab järkjärgult oma alasid, mis on väga oluline,» ütles president, esinedes videosilla vahendusel Aspeni julgeolekufoorumil.

Zelenskõi märkis, et Ukraina alustas eelmise aasta sügisel pärast Harkivi oblasti vabastamist sõjaväebrigaadide moodustamist ning plaanis need välja õpetada ja alustada vastupealetungi juba 2023. aasta kevadel.

«Kuid tol ajal, ausalt öeldes, ei olnud meil piisavalt laskemoona ja relvi, ei olnud piisavalt korralikult väljaõpetatud brigaade, kes oleksid osanud õigesti käsitseda lääne relvi,» lausus ta.

Seetõttu «alustasime vastupealetungi veid hiljem», ütles Zelenskõi.

«See on üldtunnustatud tõde, kõigile asjatundjatele mõistetav, et see andis Venemaale aega mineerida meie maid ja ehitada mõned kaitseliinid.»

Sellest tuleneva «aeglasema vastupealetungi tempo tõttu me ei tahtnud kaotada oma inimesi, oma isikkoosseisu. Meie sõjaväelased ei tahtnud kaotada tehnikat, seetõttu olid nad ründetegevustes üsna ettevaatlikud», seletas president.

«Sellegipoolest ma ütleksin, et me oleme lähenemas hetkele, kui asjakohased tegevused võivad koguda hoogu, kuna me juba läbime mitmeid mineeritud kohti ja demineerime need alad,» lausus ta.

Zelenskõi juhtis foorumist osavõtjate tähelepanu asjaolule, et vastupealetungi alguses oli üks suuremaid probleeme demineerimisvarustuse vähesus, kuid nüüd on partnerid Ukrainat ka selles osas eritehnikaga aidanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles