Biden annab CIA juhile koha USA valitsuses

Copy
USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor William Burns.
USA Luure Keskagentuuri (CIA) direktor William Burns. Foto: Drew Angerer / Getty Images / AFP / Scanpix

USA president Joe Biden teatas eile, et ta kutsus Luure Keskagentuuri (CIA) direktori William Burnsi valitsusse; tegemist on suuresti sümboolse sammuga tunnustamaks luurejuhi laiemat rolli Ühendriikide administratsioonis.

Biden tunnustas Burnsi, öeldes, et CIA juht annab talle «selgeid, otsekoheseid analüüse, mis seavad esikohale ameerika rahva turvalisuse ja julgeoleku».

«Tema juhtimisel rakendab CIA selgesilmset, pikaajalist lähenemist meie riigi peamistele riikliku julgeoleku väljakutsetele – alates tegelemisest Venemaa julma agressiooniga Ukraina vastu kuni vastutustundliku konkurentsi juhtimiseni Hiina Rahvavabariigiga, kuni tegelemiseni areneva tehnoloogia võimaluste ja ohtudega,» ütles Biden.

Presidendi otsus tähendab seda, et Burns osaleb valitsuses kõrvuti oma otsese ülemuse, riikliku luure direktori Avril Hainesiga.

Enne riikliku luure direktori ametikoha loomist 2005. aastal kuulusid CIA juhid USA valitsusse.

President Donald Trumpi ametiajal aastatel 2017-2021, olid mõlemad tema CIA direktorid Mike Pompeo ja Gina Haspel valitsuse liikmed.

Karjääridiplomaat Burns, kes on olnud ka Ühendriikide suursaadik Venemaal, asus CIAd juhtima 2015. aastal.

Alates Ukraina sõja puhkemisest 2022. aasta veebruaris on Burns võtnud juhtrolli suhete hoidmises Washingtoni ja Moskva vahel.

Mitu nädalat enne sissetungi algust lendas ta Moskvasse hoiatamaks Vene ametnikke, et USA teab Venemaa rünnakuplaanidest. Ta hoiatas ka Lääne reageeringu eest.

Eelmisel kuul, kui USA oli mures Vene erasõjafirma Wagner mässu pärast, rääkis Burns pikalt oma Vene kolleegi, välisluure juhi Sergei Narõškiniga.

67-aastane Burns ütles, et Bideni kutse on tunnustus CIA olulisele panusele riigi julgeoleku tagamisse iga päev.

Haines märkis omakorda, et tal on sellise sammu üle hea meel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles