Poola vastas Putini provokatsioonile diplomaatilisel tasandil

Copy
Vene suursaadik Poolas Sergei Andrejev (paremal), 9. mail 2023.
Vene suursaadik Poolas Sergei Andrejev (paremal), 9. mail 2023. Foto: STR / AP Photo / Scanpix

Poola välisministeerium kutsus täna välja Vene suursaadiku, kellele esitati protestinoot seoses diktaator Vladimir Putini provokatiivsete avaldustega.

Venemaa diktaator-president Putin väitis eile, et Poolal on territoriaalsed ambitsioonid Ukraina lääneosas, aga ka Valgevenes, mida Putin lubas samas sõnavõtus rünnaku eest kõigi vahenditega kaitsta.

Lisaks rääkis Putin, et Poola läänepoolsed alad olevat olnud nn Stalini kingitus ning Poola peaks olema tänulik Nõukogude Liidule väidetava iseseisvuse taastamise eest.

Nõukogude repressioonid Poola kodanike vastu (1939-1946):

  • 500 000 Poola kodanikku vangistati enne 1941. aasta juunit (90 protsenti neist olid mehed)
  • 22 000 Poola sõjaväelast ja ametnikku tapeti ainuüksi Katõni veresaunas
  • 1 700 000 poolakat küüditati Siberisse aastatel 1939-1941
  • Ligi 100 000 naist vägistati nõukogude vastupealetungi ajal

Vene suursaadik kutsuti välja seoses «Vene presidendi Vladimir Putini provokatiivsete avaldustega, aga ka ähvarduste ja teiste Vene Föderatsiooni vaenulike sammudega Poola ja meie liitlaste suunal», ütles Poola asevälisminister Paweł Jabłoński.

«Kohtumine oli väga lühike,» lisas ta.

«Meie riikide piirid on täiesti puutumatud ja Poola on igasugusele sellega seotud revisionismile vastu,» kinnitas Jabłoński.

«Loomulikult sai ta korraliku vastuse ja selgitusi selle kohta, kuidas me näeme nii 20. sajandi ajalugu kui ka Poola võimude käitumist praegu seoses Donbassi, Uue-Venemaa ja Ukraina konfliktiga. Me registreerisime täieliku vastastikuse mõistmise puudumise ja täiesti erineva lähenemise nii kaasaegses poliitikas kui ajaloo küsimustes,» sõnas Vene suursaadik Sergei Andrejev riiklikule meediaväljaandele TASS.

Poola peaminister Mateusz Morawiecki ütles eile Putini sõnavõtu järel, et «Stalin oli sõjakurjategija, kes oli süüdi sadade tuhandete poolakate hukkumises.»

Jabłoński märkis, et Putini kommentaar oli ühe sõjakurjategija katse puhastada süüst teine sõjakurjategija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles