Leedu president asub riigireetureid karmimalt karistama (1)

Copy
Leedu president Gitanas Nausėda
Leedu president Gitanas Nausėda Foto: Frederick Florin / AFP / Scanpix

Nausėda ettepanek kehtestaks eluaegse vangistuse riigipöörde korraldamise või selles osalemise eest. Praegu on selle kuriteo eest maksimaalne vanglakaristus 20 aastat. Pikemad vanglakaristused on plaanitud ka põhiseadusvastaste ja relvastatud mässuliste rühmituste liikmeks olemise eest, vahendab Leedu rahvusringhääling.

Leedu president Gitanas Nausėda teeb parlamendile ettepaneku kehtestada riigivastaste kuritegude eest rangemad karistused.

«Seaduseelnõu on koostatud vastuseks riiklike luureasutuste esitatud teabele Venemaa jätkuvatest püüdlustest sekkuda Leedu siseasjadesse eesmärgiga destabiliseerida demokraatlikke protsesse,» seisab avalduses.

Eelnõu järgi kohaldataks karmimat kriminaalvastutust ka salastatud teabe kogumise eest välismaa luureteenistusele. Praegu see ainus riigivastane kuritegu, mille eest karistatakse kuni 15-aastase vangistusega.

Leedu luureasutused väitsid aasta alguses avaldatud iga-aastases hinnangus riigi julgeolekut ähvardavate ohtude kohta, et Kreml püüab säilitada oma mõju Leedus.

Nausėda sõnul on oht, et nii venemeelsed Leedu kodanikud kui ka Leedus elavad Venemaa kodanikud võivad riigivõimu vaidlustada. President ütles, et Valgevene – mille luureteenistused värbavad aktiivselt Leetu saabuvaid Valgevene kodanikke – kujutab endast sisuliselt sarnast ohtu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles