Meloni püüab tippkohtumisel lahendada rändeküsimust Aafrikat abistades

Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni
Itaalia peaminister Giorgia Meloni Foto: Francesco Fotia / AGF / SIPA

Itaalia peaminister Giorgia Meloni ärgitas pühapäeval looma uusi, võrdsemaid suhteid Euroopa ning migrantide päritolu- ja transiitriikide vahel, kutsudes kokku umbes 20 riigi, Euroopa Liidu ametnike ja rahvusvaheliste organisatsioonide tippkohtumise, mille eesmärk on illegaalse rändevoo ohjeldamine.

Ühepäevane konverents on Meloni algatus, millega ta tahab muuta Itaalia Vahemere piirkonda mõjutavate probleemide lahendamise liidriks. Peamine neist on ränne, kuna Itaalia võtab Euroopa lõunapiiril iga päev vastu sadu uusi saabujaid, aga ka energia, kui Euroopa vaatab Aafrika ja Lähis-Ida poole, et jäädavalt asendada tarned Venemaalt.

Inimõigusrühmitused näevad kohtumises, mis hõlmab nii Põhja- kui ka Sahara-taguse Aafrika riike ning Lähis-Ida maid, tulevase tegevuskava kujundajat ning kardavad, et see toob kaasa rändevastase poliitika, mis paneb Aafrikale ülesande hoida aafriklasi Euroopast eemal.

Meloni ütles avakohtumisel, et lääne ülbus on takistanud migrantide küsimusele lahendusi leidmast. Ta pakkus välja neli peamist suunda tulevaseks koostööks: võitlus migrantidega kaubitsevate kuritegelike organisatsioonide vastu, rändevoogude parem juhtimine, pagulaste toetamine ja päritoluriikide abistamine.

«Lääs on liiga sageli jätnud mulje, et on rohkem huvitatud õppetundide andmisest, mitte käe ulatamisest,» ütles Meloni. «Tõenäoliselt on see muutnud lahenduste leidmise keeruliseks.»

Ta ütles, et kui voogusid paremini juhitaks, oleks seaduslikule rändele rohkem ruumi.

«Ajastul, mil rändeõigusele pööratakse nii palju tähelepanu, ei osuta me piisavalt tähelepanu õigusele mitte olla sunnitud emigreeruma, mitte olla sunnitud oma kodust põgenema, mitte olla sunnitud oma maad ja pereliikmeid hülgama, et uut elu otsida.»

Paavst Franciscus kutsus oma traditsioonilises pühapäevases jutluses Euroopa ja Aafrika juhte leidma lahendust tuhandetele inimestele, kes on Põhja-Aafrika piiridel blokeeritud.

«Tuhanded neist on nädalaid kogenud kirjeldamatuid kannatusi ning jäetud lõksu kõrbetesse,» ütles paavst. «Ärgu Vahemeri olgu enam surma ja ebainimlikkuse näitelava,» ütles paavst, kutsudes üles vendlusele, solidaarsusele ja vastutulelikkusele.

Rooma tippkohtumine toimub nädal pärast seda, kui üks peamisi osalejaid, Tuneesia president Kais Saied, allkirjastas Meloni ja Euroopa Komisjoni presidendi Ursula von der Leyeni kohtumisel vastastikuse mõistmise memorandumi «ulatusliku strateegilise partnerluse» kohta.

Rahalisi üksikasju ei avaldatud, kuid EL on lubanud anda ligi miljard eurot (1,1 miljardit dollarit), et aidata taaskäivitada Tuneesia põdurat majandust, ja 100 miljonit eurot (111 miljonit dollarit) piirikontrolliks, samuti otsingu- ja päästemissioonideks merel ning elamisloata sisserändajate kodumaale saatmiseks.

Migrandid maksavad inimkaubitsejaile tuhandeid ohtliku teekonna eest läbi Aafrika kõrbete. Paljud teatavad, et neid on piinatud ja muul moel väärkoheldud. Ja igal aastal upuvad merel sajad põgenikud, püüdes kipakatel paatidel Itaaliasse jõuda.

Rahvusvahelise Rändeorganisatsiooni (IMO) andmetel on tänavu Vahemerel hukkunud või kadunuks jäänud üle 1900 migrandi, mistõttu on alates 2014. aastast hukkunute ja teadmata kadunud inimeste arv 27 675. Sel aastal on Aafrikas surnud või teadmata kadunud veel 483 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles