Lukašenka eitas terrorirünnaku lavastamist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka. Foto: SCANPIX

Valgevene president Aleksandr Lukašenka eitas väiteid, nagu oleks mullu Minskis 15 ohvrit nõudnud pommiplahvatuse korraldanud kohalik julgeolekuteenitus.

«Ma küsin: «Mis mõttega?». Kui te oleksite minu asemel, vastake mulle, miks ma peaksin neid võltsinguid vajama,» ütles Lukašenka intervjuus Venemaa propagandakanalile Russia Today, viidates kahtlustele, et möödunud nädalal hukatud pommiplahvatuse korraldajad polnud rünnakuga seotud, vahendas RIA Novosti.

Valgevene ülemkohus karistas mullu 11. aprillil Minski Oktjabrskaja metroojaamas toimunud ja 15 inimelu nõudnud plahvatuse korraldamises ja mitmetes teistes kuritegudes süüdi mõistetud Dmitri Konovalovit ja Vladislav Kovaljovi mullu novembris surmanuhtlusega. Mõlemad mehed lasti maha möödunud nädalal, nende täpne surma kuupäev on avalikkusele teadmata.

Lukašenka lükkas ümber väited, nagu oleks Euroopa Liit kutsunud Valgevene võime üles Konovalovile ja Kovaljovile armu andma. «Euroopa Liit pole mult kunagi palunud nende inimeste hukkamine edasi lükata. Euroopa Liit on meilt alati palunud, et me loobuksime surmanuhtlusest,» väitis Lukašenka.

Valgevene riigipea kinnitusel uurisid võimud juhtunut põhjalikult, kuigi inimõiguslased heidavad Minskile ette, et kohus kahe mehe üle polnud aus ning piisavalt läbinähtav. Ka märgivad kriitikud, et kahel süüdimõistetul puudus rünnakuks selge motiiv.

Kovaljovi ema pöördus ka Strasbourgis asuva Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee poole, kinnitades, et mõlemad mehed on süüdi lavastatud ning pommiplahvatuse taga on Valgevene julgeolekuteenistus.

Samas tunnistas Lukašenka, et ta tunneb kaasa hukatute vanematele, kuid lisas, et ei saa neid aidata. «Minult on tihti küsitud, mis on minu jaoks kõige raskem? Ma olen korra juba avalikult öelnud, et minu jaoks on kõige raskem allkirjastada armuandmispalve tagasilükkamist,» märkis Lukašenka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles