Kohus karistas Thunbergi politsei korralduste eiramise eest trahviga (1)

Copy
Politsei toimetab Greta Thunbergi ära Malmö naftasadama protestiürituselt
Politsei toimetab Greta Thunbergi ära Malmö naftasadama protestiürituselt Foto: TT News Agency / Johan Nilsson via REUTERS / Scanpix

Malmö ringkonnakohus mõistis täna Rootsi keskkonnaaktivisti Greta Thunbergi süüdi politsei korralduste eiramise eest juunis Malmös korraldatud protestil ning määras talle trahvi.

Thunberg tunnistas kohtus, et ei allunud politsei korraldusele, kuid eitas kuritegu, öeldes, et tema tegevus tulenes vajadusest, mille põhjustas kliimakriis.

Kohtunik otsustas trahvida teda 1500 Rootsi krooniga (130 euroga) ning mõistis temalt välja veel 1000 krooni (86,5 eurot) Rootsi kuritegevuse ohvrite fondile.

Süüdistusdokumendi järgi osales 20-aastane Thunberg meeleavaldusel, mis häiris liiklust, ja keeldus allumast politsei korraldustele lahkuda.

«On õige, et ma olin sel päeval selles kohas, ja on õige, et sain korralduse, mida ma ei kuulanud, kuid ma tahan eitada kuritegu,» ütles Thunberg Malmö ringkonnakohtus, kui temalt küsiti talle esitatud süüdistuse kohta selgitust.

Thunbergi võinuks oodata kuni pooleaastane vangistus, kuid prokurör Charlotte Ottosen ütles AFP-le, et tavaliselt piirdutakse selliste süüdistuste puhul trahvi määramisega.

Keskkonnaaktivistid püüdsid blokeerida Malmö naftasadamat osana protestidest fossiilkütuste kasutamise vastu. «Me otsustasime mitte olla kõrvaltvaatajad, vaid selle asemel füüsiliselt peatada fossiilkütuse taristu,» ütles Thunberg tookord.

Thunberg jõudis maailma avalikkuse teadvusesse 2018. aastal igareedeste kliimastreikidega Rootsi parlamendi ees.

Ajakiri Time valis ta 2019. aasta inimeseks.

Ta moodustas koos teiste noortega liikumise «Reeded tuleviku nimel», mis sai kiiresti ülemaailmseks nähtuseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles