Putin: Venemaa asendab Ukraina vilja ekspordi Aafrikasse oma viljaga

Copy
Vene diktaator Vladimir Putin Kroonlinnas
Vene diktaator Vladimir Putin Kroonlinnas Foto: Alexander Demyanchuk / Sputnik / AFP / Scanpix

Venemaa kavatseb asendada Ukraina vilja ekspordi Aafrikasse oma viljasaadetistega, ütles Vene autoritaarne juht Vladimir Putin ööl vastu tänast avaldatud teates.

«Venemaa jätkab aktiivselt tegevust vilja, toiduainete, väetiste ja teiste kaupade toimetamiseks Aafrikasse,» ütles Putin. «Tahan kinnitada, et meie riik suudab korvata Ukraina vilja nii kaubanduslikult kui ka tasuta.»

Aafrika Liit oli varem väljendanud kahetsust Venemaa otsuse üle lahkuda viljaleppest, mille raames eksportis Ukraina Musta mere sadamate kaudu oma vilja ja teisi põllumajandussaadusi.

Ukraina teravili on olnud äärmiselt tähtis ränka toidunappust kannatavatele riikidele, nagu Afganistan, Sudaan ja Jeemen.

Venemaa ähvardas pärast viljaleppest taandumist, et Ukraina sadamatesse suunduvaid laevu loetakse võimalikeks sõjalisteks sihtmärkideks. Venemaa on viimastel päevadel ka korduvalt rünnanud sadamalinna Odessat ja selle viljaladusid.

Ukraina on palunud teistelt riikidelt abi viljaekspordi jätkamiseks.

Ukraina jõudis viljaleppe raames toimetada maailmaturule umbes 33 miljonit tonni teravilja ja teisi põllumajandussaadusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles