Leedu valmistub ostma Leopard-tanke

BNS
Copy
Saksa relvajõudude tank Leopard 2A6 Leedus õppustel.
Saksa relvajõudude tank Leopard 2A6 Leedus õppustel. Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP/Scanpix

Leedu kavatseb sel nädalal sõlmida tootjatega Saksa tankide Leopard ostmise eellepingu, teatas täna kaitseminister.

«Lähiajal, sel nädalal, allkirjastame Saksa tootjaga kavatsuste protokolli,» ütles Arvydas Anušauskas pärast riigikaitsenõukogu istungit ajakirjanikele.

«Kui teate, kui palju Leoparde teistes riikides toodetakse, jagage meiega seda teadmist,» vastas minister küsimusele, kas on plaanis sõlmida leping ühe tootjarühmaga.

Ühtlasi ütles ta, et ei saa üksikasju veel kommenteerida, sest «see on vaid kavatsuste protokoll».

«Üksikasjad (...) on tuleviku küsimus, sest vajame jätkusuutlikke rahastusallikaid, tegemist on kavatsuste protokolliga»ütles minister.

Küsimusele, miks valiti Saksa tootja, vastas minister, et ta ei lasku üksikasjadesse, sest «poliitilisele otsusele eelneb sõjanõukogu».

Leedu ostab diviisi loomiseks tanke. Sellega seotud seadusaktide muudatused tuli esitada algselt juunis, kuid nüüd on plaanis seda teha septembris, mil seim koguneb sügisistungjärgule.

«See on tööprotsess. Igal juhul kirjutame diviisi (...) oma seadustesse. Sest kui seda ei ole seadustesse sisse kirjutatud, ei saa me seda arendada,» rääkis Anušauskas.

Rääkides diviisi jaoks vajalikest hangetest ütles kaitseminister, et Leedu konsulteerib partneritega «täiendavate tugiüksuste osas, mis võiksid meid mõnda aega toetada, kuni saame enda oma.»

Diviis on paljude riikide sõjavägede peamine taktikaline väekoondis, mis koosneb tavaliselt 2–4 brigaadist või rügemendist, milles on 10–20 tuhat sõdurit.

Võimud leppisid üksuse loomises kokku riigikaitsenõukogu koosolekul mai alguses. Kaitseministeeriumi arvestuse järgi maksab diviisi loomine aastas keskmiselt 200 miljoni eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles