KOHALIK VAADE Sáncheze peaministrina jätkamise võti on katalaani iseseisvuslaste taskus (2)

Gregorio García Maestro
, ajakirjanik, Madrid
Copy
Hispaania sotsialistide juht ja praegune peaminister Pedro Sánchez tänab üleeile hilisõhtul partei peakorteri juurde kogunenud poolehoidjaid toetuse eest, mis osutus lõpuks suuremaks, kui arvamusküsitlused ennustasid. 
Hispaania sotsialistide juht ja praegune peaminister Pedro Sánchez tänab üleeile hilisõhtul partei peakorteri juurde kogunenud poolehoidjaid toetuse eest, mis osutus lõpuks suuremaks, kui arvamusküsitlused ennustasid. Foto: EMILIO MORENATTI/AP/Scanpix

Kaotaja võitis ja võitja kaotas – nii võib võtta kokku olukorra, kus Hispaania konservatiivide liidri Alberto Nuñez Feijóo võimalused peaministriks tõusta on hoolimata valimisedust väiksemad kui talle alla jäänud senisel valitsusjuhil sotsialistil Pedro Sánchezel.

Feijóo juhitava Rahvapartei (PP) kogutud saadikukohtadest ei piisa valitsuse moodustamiseks ei üksi ega isegi mitte koos paremäärmusliku erakonnaga Vox. Seesugune tulemus tähendab parempoolsele blokile ootamatut läbikukkumist, arvestades nende ülekaalukat võitu mai lõpus toimunud regionaalsetel ja kohalikel valimistel ning neile arvamusküsitlustes ennustatud selget enamust.

Erakorraliste valimiste lõpptulemus märgib eeldatud parempöörde asemel hoopis suurt määramatust. Baski ja katalaani iseseisvuslastele ja rahvuslastele ning ühises valimisliidus kandideerinud väiksematele vasakpoolsetele parteidele antud hääled võivad neist koos teha jõu, mis aitab alates 2018. aastast peaministri kohal olnud Sáncheze vastu kõiki ootusi taas võimule.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles