Põhja-Korea lubab Hiina ja Venemaa delegatsiooni vaherahu pidustustele

Copy
Põhja-Korea sõjaväeparaad tähistamaks riigi rajaja Kim Il-sungi 105. sünniaastapäeva
Põhja-Korea sõjaväeparaad tähistamaks riigi rajaja Kim Il-sungi 105. sünniaastapäeva Foto: Damir Sagolj / Reuters / Scanpix

Põhja-Korea plaanib sel nädalal suurejoonelisi pidustusi tähistamaks Korea sõja lõpetanud vaherahu, kutsutud on Hiina ja Venemaa delegatsioon.

Tegemist on esimeste teadaolevate väliskülalistega alates 2020. aastast, mil Põhja-Korea sulges piiri koroonapandeemia tõttu.

Põhja-Korea riigimeedia teatas täna, et vaherahu sõlmimise 70. aastapäeva, mida Pyongyang nimetab võidupäevaks, tähistatakse suurejooneliselt ja see läheb ajalukku.

Pyongyang korraldab ilmselt suure sõjaväeparaadi. Satelliidifotod näitavad, et sõjaväelased ja tsiviilisikud on paraadiks juba mitu kuud harjutanud.

Lõuna-Korea kaitseministeerium teatas täna luureandmetele tuginedes, et Pyongyangis on tavapärasest rohkem inimesi ja varustust.

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teatas, ja Peking kinnitas, et Hiina delegatsioon eesotsas poliitbüroo liikme Li Hongzhongiga sõidab Põhja-Koreasse.

Pekingi teatel suundub delegatsioon Pyongyangi kolmapäeval, mis tähendab, et neilt ei nõuta pikka karantiinis olemist enne neljapäeval tähistatavat aastapäeva.

Ka Vene kaitseministeerium teatas täna delegatsiooni suundumisest Põhja-Koreasse.

Ministeeriumi teate järgi juhib delegatsiooni kaitseminister Sergei Šoigu. Visiit on kavandatud 25.–27. juulini.

Moskva teatel aitab Šoigu visiit tugevdada Venemaa ja Põhja-Korea sõjalisi sidemeid ning arendada kahe riigi koostööd.

1953. aasta 27. juulil sõlmitud vaherahu lõpetas vaenutegevuse Korea sõjas, kuid Põhja-Korea ja Lõuna-Korea on tehniliselt endiselt sõjajalal, kuna ametlikku rahulepingut ei ole senini sõlmitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles