KUS ON KURVA KODU Vene kinnisvaraomanikud esitasid ühispalve lubada nad oma Soome majadesse (12)

Copy
USA president Joe Biden Helsingis: Bideni ja Niinistö pressikonverents
USA president Joe Biden Helsingis: Bideni ja Niinistö pressikonverents Foto: Kermo Benrot

Üle 700 Soomes kinnisvara omava venelase allkirjastas ühisavalduse, milles nõutakse Soome sissesõidupiirangute leevendamist, vahendab Soome rahvusringhääling Yle.

Vene kodanikest kinnisvaraomanike raskused Soomes – karmimad sissesõidupiirangud ning probleemid oma kinnisvara hooldamisel ja müümisel – ajendasid neid otse president Sauli Niinistö poole pöörduma.

Piirangud tähendavad, et mõni majaomanik ei ole oma Soome kinnisvarale viimased kaks aastat ligi saanud. Peterburist pärit Igor Kostenko ütles Ylele, et ta on pettunud, et Soome ei luba venelastel isegi oma suvilat korrastamas käia.

«Tahaksime, et meid koheldaks kinnisvaraomanikena, mitte turistidena. Meil peaks olema ka võimalus oma kinnisvara eest hoolitseda,» ütles Kostenko.

Osa olukorras pettunud Vene kinnisvaraomanikke on saatnud Niinistöle pöördumise, milles paluvad tal hõlbustada nende riiki sisenemist. Algul jaanuaris saadetud ühisavaldusele lisandus Kostenko sõnul üle 700 Vene kinnisvaraomaniku allkiri.

Õnnemäng

Alates eelmisest sügisest on Vene kodanikel keelatud teha turismireise Soome puhkekodudesse ning riiki lubatakse siseneda vaid hädavajalike remondi- ja hooldustööde tegemiseks.

Juuli alguses karmistati piiripiiranguid veel, nõudes Venemaa kinnisvaraomanikelt veel üksikasjalikumat põhjendust, miks remondi- ja hooldustööd vajavad omaniku kohalolekut Soomes. See tähendab, et venelased peaksid andma kõik remonditööd Soome töövõtjatele, ilma et nad ise riiki siseneksid.

Kostenko sõnul läheb remonditööde tellimine keeruliseks, kui nad ei saa suvilasse minna, et selle seisukorda kontrollida. Kostenko ise jõudis oma suvilasse Norra kaudu, mis lubab endiselt Vene turistidel Schengeni alale siseneda.

Lõpliku otsuse, kas Vene kinnisvaraomanikku lubatakse riiki siseneda, teeb Soome piirivalve. «See on õnnemäng. Piirile jõudes ei tea, kas sind lubatakse riiki,» ütles Kostenko.

Kuhjuvad arved

Soomes on Vene kodanikel läinud keeruliseks ka arveid tasuda, sest nende pangakontod Soome pankades on osaliselt suletud ja pangaliiklus kahe riigi vahel külmutatud.

Probleemi raskendab veel see, et posti- ja pakivedu enam Soome ja Venemaa vahel ei liigu. «Varem saime näiteks kinnisvara maksuarveid paberil Venemaale. Nüüd seda enam ei toimu,» ütles Kostenko.

Soome riiklik täitevasutus on kinnitanud, et Venemaa omanike kinnisvaramaksude sissenõudmisega on olnud rohkem probleeme.

«Tegime selle suve alguses Kymenlaakso, Lõuna-Karjala ja Savonlinna piirkonna kohtutäiturite seas küsitluse. Selgus, et Vene kinnisvaraomanikel on tekkinud maksuprobleemid,» ütles juhtiv ringkonnatäitur Antti Soininen.

Kinnisvara müüa peaaegu võimatu

ELi sanktsioonide tõttu, mis keelavad eurode ülekandmise Venemaale, on Vene kodanikel peaaegu võimatu oma Soome kinnisvara maha müüa.

«Teame üht perekonda, kes müüs oma maja Soomes. Pank ei ole aga raha Venemaale üle kandnud, sest konto on suletud ja pangaliiklus Soome ja Venemaa vahel ei toimi,» selgitas Kostenko.

See on viinud selleni, et venelased üritavad müüa oma Soome kinnisvara, vahetades selle Venemaal asuva kinnisvara vastu, lisas ta.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles