Riigimeedia: kuu aega kadunud olnud Hiina välisminister vahetati välja

Copy
Hiina välisministri ametist vabastatud Qin Gang
Hiina välisministri ametist vabastatud Qin Gang Foto: Mark Schiefelbein / AP / Scanpix

Hiina välisminister Qin Gang, keda pole avalikkuse ees nähtud juba kuu aega, vahetati välja, teatas täna riigimeedia.

«Hiina kõrgeim seadusandlik kogu korraldas teisipäeval istungile kogunedes hääletuse, et kinnitada Wang Yi välisministriks,» teatas uudisteagentuur Xinhua. «Qin Gang vabastati välisministri ametist.»

Mullu detsembris välisministriks määratud 57-aastast Qini nähti viimati 25. juunil, kui ta kohtus Pekingis Venemaa asevälisministri Andrei Rudenkoga.

Qini puudumine Kagu-Aasia riikide ühenduse ASEAN tippkohtumiselt Indoneesias kaks nädalat tagasi pani analüütikuid kulme kergitama, sest alates ministriks saamisest oli ta aktiivselt käinud Aafrika, Euroopa ja Kesk-Aasia riikides ning võtnud vastu väliskülalisi Pekingis.

Hiina välisministeerium teatas, et Qini puudumine ASEANi kohtumiselt oli seotud tervislike põhjustega.

Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Josep Borrelli visiit Pekingisse tühistati ootamatult sel kuul. Agentuur Bloomberg teatas reedel, et ka Briti välisministri James Cleverly visiit lükati Qini eemaloleku tõttu edasi.

Qini asemel hakkas aktiivsemalt tegutsema riigi kõrgeim välispoliitiline ametnik Wang Yi, kes asub Hiina poliitilises hierarhias välisministrist kõrgemal. Ta sõidab sel nädalal Aafrikasse, et osaleda Johannesburgis ühenduse BRICS kohtumisel julgeoleku küsimustes.

Peking rõhutas kogu Qini eemaloleku aja, et Hiina diplomaatia toimib tavapäraselt. Kuid ajal, mil välisministeerium on olnud juba peaaegu kuu aega ilma nähtava juhita, tekkisid kahtlused, kas kõik on ikka tavapärane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles