ÜLEVAADE Põhjala koraanipõletajad jätkavad moslemimaade üleskütmist (13)

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Iraagi päritolu Salwan Momika (vasakul) korraldas läinud neljapäeval Stockholmis sünnimaa saatkonna juures juba teise koraanirüvetamise aktsiooni, läinud kuul põletas ta moslemite püha raamatut mošee juures. 
Iraagi päritolu Salwan Momika (vasakul) korraldas läinud neljapäeval Stockholmis sünnimaa saatkonna juures juba teise koraanirüvetamise aktsiooni, läinud kuul põletas ta moslemite püha raamatut mošee juures. Foto: Oscar Olsson/EPA/Scanpix

Moslemite enamusega riikides jätkuvad protestid koraani põletamise vastu pärast seda, kui üleeile süütasid Taanis kaks meest väidetavalt islamiusu püha raamatu ja Rootsis on esitatud järjekordne taotlus koraani läitmiseks.

Rootsi politseilt küsis luba koraani põletamiseks Iraani saatkonna ees eeloleval laupäeval 31-aastane mees, kes soovib lisaks süüdata ka Iraani liidri pilti ja kahte nukku. Avalik-õiguslikule ringhäälingule SVT põhjendas ta aktsiooni sooviga protestida selle vastu, kuidas Teheran kohtleb oma riigi elanikke. «Ma ei saa leppida sellega, et meie rahvas elab teadmatuses ja ebausus,» lausus ta.

Üleeile aga jätkasid Kopenhaagenis koraanirüvetamist kaks meest, kes väidavad end kuuluvat ühendusse Taani Patrioodid. Esmalt põletasid nad läinud reedel Iraagi saatkonna juures raamatut, mida väitsid olevat islami pühakiri, ning selle nädala hakul olid taas nii Iraagi kui ka Iraani saatkonna juures koos plakatiga, millel kiri «P****e islam». Mehed rebisid sel korral esmalt ühe raamatu – väidetavalt koraani – lõhki ja viskasid maha ning seejärel põletasid seda, kirjutas Jyllands-Posten.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles