Yle uuring: soomlased joonduvad rassismi küsimuses parteiliselt

Copy
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: Shutterstock

Ainult 13 protsenti Põlissoomlaste partei toetajatest vastas, et nende jaoks on väga oluline igasuguse rassismi vastuvõetamatus Soomes, vahendab Soome rahvusringhääling. 

Soome elanike arvamuste erinevused rassismi suhtes kalduvad vastama nende poliitilistele hoiakutele, selgub Yle tellitud hiljutisest uuringust.

Rassismi teema on sel suvel jõudnud pealkirjadesse pärast hiljutisi poliitilisi skandaale, milles on osalenud valitsuspartneri Põlissoomlaste liikmed. Yle soovis välja selgitada, mida inimesed sellest teemast arvavad ja kuidas need arvamused on nende poliitiliste hoiakutega seotud.

Uuringust selgus, et peaaegu pooled (48 protsenti) vastanutest ütlesid, et rassismi ei suhtuta Soomes piisavalt tõsiselt.

Samal ajal ütles  43 protsenti, et Soome tegeleb rassismiküsimustega piisavalt. Umbes kaks kolmandikku vastanutest ütles, et on väga oluline, et rassismi mis tahes kujul peetaks Soomes vastuvõetamatuks.

Täpsemad uuringu tulemused on leitavad siit.

Kõige selgemad erinevused rassismiga seotud suhtumises ilmnesid poliitilistel liinidel.

Petteri Orpo (NCP) valitsuskoalitsiooni kuuluvate erakondade - Põlissoomlased, Rahvuslik Koonderakond ja Soome Kristlike Demokraatide - toetajad olid üldiselt rahul riigi praeguste rassismivastaste meetmetega.

Valitsusparteidest erinesid Soome Rootsi Rahvapartei (SPP) toetajad teiste  koalitsiooniliikmete toetajatest. Pooled SPP toetajatest lootsid rangemat rassismile lähenemist.

Valdav enamus (90 protsenti) Põlissoomlaste toetajatest ütles, et rassismi võetakse Soomes piisavalt tõsiselt, vaid kaks protsenti ütles, et selles küsimuses on arenguruumi. Iga neljas Rahvusliku Koonderakonna (RKP) toetaja ütles, et Soome peaks oma suhtumist rassismi karmistama.

Kõige kriitilisemad hääled tulid küsitluses opositsiooniparteide toetajatelt. Umbes 86 protsenti Vasakliidu toetajatest, 84 protsenti Rohelise Liidu toetajatest ja 69 protsenti Soome Sotsiaaldemokraatliku Partei (SDP) toetajatest nõudsid tõsisemat rassismi käsitlemist.

Soome Keskerakonna toetajad jagunesid rassismi küsimuses pooleks: 45 protsenti erakonna toetajatest väljendas rahulolu sellega, kuidas Soome rassismiga tegeleb, ja 42 protsenti soovis, et seda küsimust käsitletaks paremini.

Vastajatelt küsiti ka, kas nad peavad oluliseks, et rassism mis tahes kujul ei ole Soomes vastuvõetav.

Oma vastustes ütles 13 protsenti Põlissoomlaste toetajatest, et nad peavad seda väga oluliseks, samas kui pooled erakonda toetavatest vastajatest ütlesid, et nad ei pea seda väga või üldse mitte oluliseks.

Seevastu 95 protsenti Roheliste Liidu, 92 protsenti Vasakliidu, 80 protsenti SDP ja 71 protsenti Soome Rootsi Partei toetajatest ütlesid, et on oluline, et rassism mis tahes kujul oleks Soomes vastuvõetamatu.

Valitsusparteide toetajate seas ütlesid üle poole Kristlike Demokraatide toetajatest, et on oluline, et rassism mis tahes kujul oleks vastuvõetamatu.

Küsitluse põhjal suhtuvad naised suhtuvad rassismi tõsisemalt. 57 protsenti Yle küsitlusele vastanud naistest sõnas, et nende arvates ei võeta rassismi piisavalt tõsiselt, 39 protsenti meessoost vastajatest oli sama väitega nõus.

Rassismi vastuvõetamatuse kohta Soomes olid naiste arvamused oluliselt rangemad - 75 protsenti naistest võrreldes 54 protsendiga meestest pidas väga oluliseks, et rassismi ei aktsepteeritaks mitte mingil kujul.

Samuti esinesid erinevused maapiirkondade ja linnas vastajate vahel, samuti erinevused eri vanuserühmade vahel. Nooremad vastajad, kes elavad linnapiirkondades, olid rassismivastaste seisukohtade suhtes tugevamalt meelestatud.

Yle tellitud uuringu viis 14.-18. juulini läbi küsitlusfirma Taloustuktimus Oy. Uuringus küsitleti 1096 inimest ja selle veamarginaal oli 3,2 protsendipunkti mõlemas suunas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles