Läti tõkestas ligipääsu Vene propagandalehtedele

BNS
Copy
Venemaa saatkond Riias
Venemaa saatkond Riias Foto: Gederts Gelzis / Reuters / Scanpix

Läti riiklik elektroonilise meedia nõukogu (NEPLP) otsustas sulgeda Lätis juurdepääsu kolmele Venemaa veebilehele, nende seas wagner2022.ru, dentv.ru ja yapolitic.ru, teatas nõukogu avalduses.

NEPLP teatel ütlesid julgeolekuteenistused, et neid veebilehti kasutatakse Venemaa agressiivse propaganda toetamiseks, sealhulgas Venemaa Ukraina-vastase sõja ja sõjakuritegude kohta valeteabe levitamiseks ning nende õigustamiseks.

Samuti levitatakse lahkhelisid õhutavat ning Lätit ja NATOt diskrediteerivat teavet. See võib tekitada Läti teaberuumis maailmas toimuvast vale mulje, mõjuda halvasti eri ühiskonnarühmade läbisaamisele ning kujutada ohtu Läti riigi julgeolekule, märgib NEPLP.

Näiteks saab veebilehel yapolitic.ru vaadata Venemaa propagandasaateid, mida juhivad Vladimir Solovjov, Olga Skabejeva ja teised inimesed, kes toetavad avalikult Venemaa sõda Ukrainas, ning wagner2022.ru kutsub liituma selle eraväega.

«Need veebilehed levitavad narratiivi, et Ukraina olukorras on süüdi lääneriigid ja NATO ning Venemaa tahab vaid tagada maailmarahu. Diskrediteeritakse ka NATO võimet alliansi riike kaitsta ja õigustatakse Venemaa sissetungi Ukrainasse,» teatas NEPLP avalduses.

Nõukogu hinnangul on konkreetsel juhul veebilehtede tõkestamisest ühiskonnale kasu, sest avalikkus ei saa enam Läti, Ukraina ja kogu Euroopa julgeolekut ohustavat valeteavet.

NEPLP otsuse saab kaevata kuu aja jooksul edasi ringkonna halduskohtusse, kuid see ei mõjuta selle täitmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles