Riigireetmises süüdistatud Vene küberturbefirma asutaja mõisteti 14 aastaks vangi

Copy
Vene küberturbefirma Group-IB kaasasutaja Ilja Satškov 26. juulil kohtus
Vene küberturbefirma Group-IB kaasasutaja Ilja Satškov 26. juulil kohtus Foto: Alexander Nemenov / AFP / Scanpix

Vene kohus mõistis täna küberturbefirma Group-IB kaasasutaja Igor Satškovi riigireetmises süüdistatuna 14 aastaks vangi.

Kohus leidis kinnise istungi järel, et Satškov on Vene kriminaalkoodeksi 75. paragrahvi alusel süüdi, ja mõistis ta 14 aastaks vangi, ütles kohtunik Aleksandr Rõbak ja lisas, et karistus tuleb kanda range režiimiga koloonias.

Praegu 37-aastane Satškov asutas küberrünnakute tuvastamise ja ärahoidmisega tegeleva firma Group-IB 2003. aastal. Ettevõte teeb koostööd Interpoli ja mitme teise ülemaailmse institutsiooniga.

Prokurörid nõudsid eelmisel nädalal Satškovile 18-aastast vanglakaristust.

Ta on olnud vahi all alates 2021. aasta septembrist.

Kohtuprotsessi üksikasju ei ole avalikustatud, sest riigireetmise juhtumid on Venemaal harilikult salastatud.

Vene uudisteagentuuride teatel süüdistati Satškovi salajase info edastamises välisriigi luureteenistusele ning süüdistused ei olnud seotud tema tööga Group-IBs.

Firma, mille peakorter asub praegu Singapuris, ütles pärast kohtuotsuse teatavaks tegemist, et usub täielikult Ilja süütusse ning jätkab ka tema alusetu vangistuse ajal võitlust ebaõigluse vastu ning tööd endisel eesmärgil võidelda küberkuritegevusega.

Satškov asutas Group-IB, olles vaid 17-aastane, ja ta oli 2016. aastal Forbesi tehnoloogiaettevõtjate «30 alla 30» nimekirjas.

Kolm aastat hiljem sai ta president Vladimir Putinilt innovatiivse läbimurde auhinna lahenduste eest küberohtude tuvastamise ja ennetamise valdkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles