Vene vastast kätlemast keeldunud võidukas Ukraina vehkleja diskvalifitseeriti (8)

Copy
Ukrainat esindanud Olha Harlan vehkleb täna venelanna Anna Smirnovaga
Ukrainat esindanud Olha Harlan vehkleb täna venelanna Anna Smirnovaga Foto: Andreas Solaro / AFP / Scanpix

Ukraina vehkleja Olha Harlan sai täna Milanos maailmameistrivõistlustel disklahvi, sest keeldus alistatud Venemaa vastase Anna Smirnova kätt surumast.

Pekingi olümpiakuld ja kuuekordne maailmameister Olha Harlan ütles juba enne võistlust AFP-le, et ei kätle ühegi venelasega, kellega ta vastamisi peaks sattuma.

Ta esindas esimese sportlasena pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale oma maad võistlustel Vene või Valgevene vastasega.

Harlanile anti võistlemiseks luba alles täna hommikul. Eile õhtul muutis Ukraina spordiministeerium senist seisukohta mitte lubada sportlastel neutraalsena võistlevate venelaste ja valgevenelaste vastu minna.

Uus poliitika ütleb, et ukrainlased ei tohi võistelda sportlastega, kes esindavad Venemaa Föderatsiooni ja Valgevenet.

Smirnova võistles neutraalsena.

Ukraina tennisistid on mänginud venelaste ja valgevenelastega täiemahulise sõja algusest peale, kuid mitte oma riigi esindajatena. Ka nemad on hoidunud vastastega kätlemast.

«Neil on õigus mitte kätt anda, ma ei kujuta ette stsenaariumi, mille puhul mina annaks,» ütles Harlan AFP-le. «Meil on eri rinded, meil on ka sport, mis on võitlus.»

Ukraina presidendi nõuniku Mõhhailo Podoljaki sõnul on vehklemisliidu otsus häbiväärne.

«Rahvusvahelise Vehklemisliidu otsus diskrediteerida legendaarset Ukraina vehklejat selle eest, et ta keeldus Vene sportlase kätt surumast, annab tunnistust täielikust empaatiapuudusest, emotsionaalse konteksti mittemõistmisest ja on täiesti häbiväärne,» ütles Podoljak sotsiaalmeedias.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles