GLOBAALSE KEEMISE AJASTU ÜRO: juulist saab mõõtmisajaloo kuumim kuu (2)

Copy
Inimesed ujuvad pärast maastikupõlengut Kreekas Rhodose saare rannikul
Inimesed ujuvad pärast maastikupõlengut Kreekas Rhodose saare rannikul Foto: Angelos Tzortzinis / AFP / Scanpix

ÜRO ja Euroopa Liidu vaatlejad ütlesid täna, et juulist saab mõõtmisajaloo palavaim kuu, millega võrreldavat ei ole olnud tõenäoliselt tuhandete aastate jooksul.

Nad hoiatasid, et lõppev juuli annab aimu maailma kliima tulevikust.

Kuumarekordeid on kuu jooksul mõõdetud nii Euroopas, Aasias kui ka Põhja-Ameerikas ning palav ja kuiv ilm on toonud kaasa ulatuslikud metsatulekahjud Kanadas ja Lõuna-Euroopas.

Juuli esimesel kolmel nädalal registreeriti juba kõigist võrdlusperioodidest kõrgemad maakera keskmised temperatuurid ning Maailma Meteoroloogiaorganisatsioon (WMO) ja Euroopa Copernicuse kliimamuutuste teenistus (C3S) ütlevad, et tõenäoliselt saab 2023. aasta juulist mõõtmisajaloo kuumim juuli ja kuumim kuu üldse.

C3Si direktor Carlo Buontempo ütles, et andmed on olemas alates 1940. aastatest, kuid anomaalia on nii suur, et teadlaste arvates puruneb kuumarekord juba enne kuu lõppu.

Peale ametlike andmete näitavad kaudandmed, nagu puude aastaringid ja liustike jääpuursüdamikud, et tänavu juulis registreeritud temperatuurid on viimase paari tuhande aasta ajaloos pretsedenditud. Võibolla isegi pikema perioodi, lausa 100 000 aasta vältel, lisas Buontempo.

ÜRO peasekretär António Guterres ütles teadlaste avalduse peale, et globaalse soojenemise ajastu on lõppenud ja on saabunud ülemaailmse keemise ajastu, vahendab the Guardian. 

«Kliimamuutus on käes. See on hirmutav. Ja see on alles algus,» hoiatas Guterres.

Maakera soojenemine 1,2 kraadi võrra alates 19. sajandi lõpust on muutnud kuumalained üldisemaks, pikemaks ja sagedasemaks ning intensiivistanud äärmuslikke ilmanähtusi, nagu torme ja üleujutusi.

WMO teatel olid 2022. aastale eelnenud kaheksa aastat mõõtmisandmete palavaimad, ehkki samal ajal pidanuks jahutavat mõju avaldama ilmastikunähtus La Niña. See on nüüd asendunud soojendava El Niñoga, mis aga ei tohiks enne aasta lõppu veel tugevneda.

«Juulis nii paljudele inimestele häda teinud äärmuslik ilm on kahjuks kliimamuutuse karm tegelikkus ja tulevikuennustus,» ütles WMO peasekretär Petteri Taalas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles