Vene föderatsiooninõukogu lubas rahvuskaardil raskerelvastust pidada (1)

Copy
Vene rahvuskaardi teenistujad Punasel väljakul.
Vene rahvuskaardi teenistujad Punasel väljakul. Foto: Dmitri Lovetsky/AP/Scanpix

Vene parlamendi ülemkoda ehk föderatsiooninõukogu kiitis täna heaks seaduse, mis annab rahvuskaardile õiguse kasutada sõjavarustust, sealhulgas rasketehnikat ja -relvi.

Seaduseelnõu esitasid riigiduuma teabepoliitika komisjoni esimees Aleksandr Hinštein, kaitsekomisjoni esimees Andrei Kartapolov ja julgeolekukomitee juht Vassili Piskarjov.

Seaduse seletuskirja kohaselt antakse rahvuskaardile õigus kasutada oma ülesannete täitmiseks lisaks väikerelvadele ja autodele ka transpordilennukeid, lahingu- ja mitmeotstarbelisi helikoptereid, soomuslahingumasinaid, soomustransportööre, suurtükke, sidesüsteeme, paate ja insenertehnikat.

Sellega seoses asendatakse rahvuskaarti puutuva föderaalseaduse tekstis termini «relv» terminiga «relvastus». Lisaks on mõiste «lahingvarustus» asendatud mõistega «sõjavarustus».

Rahvuskaardi ülesannetena tuuakse seletuskirjas muu hulgas välja osalemine terrorismi ja äärmusluse vastases võitluses, erakorralise või sõjaseisukorra, terroritõrje õigusrežiimi tagamises ja Venemaa territoriaalkaitses.

Venemaa diktaator Vladimir Putin lõi rahvuskaardi 2016. aastal eesmärgiga tõrjuda rahutusi ja ajada laiali meeleavaldusi.

Otse Putinile alluva väe roll on sestsaati laienenud, muu hulgas osaleb see ka mullu veebruaris alanud täiemahulises kallaletungis Ukrainale.

Kreml on püüdnud oma julgeolekuaparaati tugevdada alates Wagneri juhi Jegveni Prigožini lühikeseks jäänud mässust riigi relvajõudude ladviku vastu.

Rahvuskaardi ülem Viktor Zolotov ütles Wagneri ülestõusu järel, et palub oma vägedele raskerelvi, nende seas tanke ja kaugmaarelvi.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles