Armeekindral Abdourahamane Tchiani kuulutas end Nigeri juhiks

Copy
Armeekindral Abdourahamane Tchiani pöördumine riigitelevisioonis
Armeekindral Abdourahamane Tchiani pöördumine riigitelevisioonis Foto: Télé Sahel / ORTN / AFP / Scanpix

Kolme päeva eest Nigeri presidendi Mohamed Bazoumi kukutanud riigipöörajad kuulutasid täna armeekindral Abdourahamane Tchiani uueks riigipeaks.

Alates 2011. aastast presidendi kaardiväge juhtinud Tchiani luges riigitelevisoonis avalduse ette kui kodumaa kaitse riiginõukogu president. Kindral esitles riigipööret kui vastust julgeolekuolukorra halvenemisele džihadistide verevalamise tõttu.

Nigeri endise koloniaalvõimu Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles täna, et Nigeri valitud presidendi kukutanud riigipööre on oht kogu Sahelile, sest Niger on selles mässudest räsitud piirkonnas lääneriikide oluline liitlane.

«See riigipööre on täiesti ebaseaduslik ja äärmiselt ohtlik nii nigerlastele, Nigerile kui ka kogu piirkonnale,» ütles Macron ning nõudis president Bazoumi vabastamist.

Prantsusmaa nõuab koos rahvusvahelise kogukonnaga, et otsekohe taastataks Nigeri põhiseaduslik kord ja demokraatlikult valitud tsiviilvalitsus.

Kindral Tchiani ütles, et ehkki Bazoum püüdis rahvast veenda, et kõik on hästi, näitab karm tegelikkus surnute kuhja, küüditamist, alandamist ja frustratsiooni.

«Praegune julgeolekulähenemine ei ole suurtest ohvritest hoolimata riigile julgeolekut toonud,» ütles ta.

Presidendi kaardiväelased võtsid Bazoumi kolmapäeval kinni ja ta on koos perega suletud oma residentsi.

Tagasi üles