Poola parlament kiitis heaks Vene mõju seaduse (1)

Copy
Poola president Andrzej Duda
Poola president Andrzej Duda Foto: KUBA STEZYCKI / Reuters / Scanpix

Poola parlament kiitis täna heaks muudetud, kuid vastuolulise Vene mõju seaduse; eelnõu esitas mais valitsev parempoolne Seaduse ja Õigluse partei (PiS) ja seda peetakse suunatuks eeskätt opositsioonijuhi ja endise peaministri Donald Tuski vastu sügisel peetavate parlamendivalimise eel.

Pärast USA ja Euroopa Liidu kriitikat pakkus president Andrzej Duda kiiresti välja muudatuse selle leevendamiseks.

Reedel tühistas seim häältega 235 : 214 senati veto Duda muudetud eelnõule ja selle jõustumiseks on nüüd vaja vaid presidendi allkirja.

Muudetud eelnõu näeb ette moodustada komisjon, mis kontrolliks, kas poliitikud langetasid 2007.–2020. aastani Venemaa mõjul otsuseid, mis võiksid ohustada Poola julgeolekut. Duda sõnul on komisjoni vaja läbipaistvuseks ja et hoida ära Venemaa edasised katsed mõjutada Poola stabiilsust.

Kui seadus jõustub, moodustatakse mõjuvõimas komisjon, kuhu kuuluvad eksperdid, aga mitte seadusandjad. See hakkab uurima Vene mõju Poolas ja nimetab poliitikud, kes lasid seda väidetavalt endale avaldada, mistõttu nad ei saa tulevikus enam riigiameteid pidada.

Kriitikud väidavad aga, et seadus on mõeldud peamiselt Tuski vastu, kes oli 2019. aastani Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja.

PiS süüdistab Tuski 2007.–2014. aastani peaministrina liigses sõbralikkuses Venemaa ja selle režiimi juhi Vladimir Putini vastu ning Moskvale soodsate gaasilepete sõlmimises.

Tusk ja PiSi juht Jarosław Kaczyński on ammused rivaalid.

Kriitikute sõnul rikub seadus Poola põhiseadust ja võib takistada valitsuse oponente riigiametites töötamast, avaldades negatiivset mõju nende valimiskõlblikkusele, eriti sel aastal toimuvatel parlamendivalimistel. Õigusteaduse doktorikraadiga Duda muudatused võimaldavad komisjoni otsuseid kohtusse edasi kaevata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles