Rootsi politsei sai uusi taotlusi koraani põletamiseks (3)

Copy
Koraani põletanud Salwan Momika avaldamas protesti Iraagi Stockholmi saatkonna juures 20. juulil.
Koraani põletanud Salwan Momika avaldamas protesti Iraagi Stockholmi saatkonna juures 20. juulil. Foto: Oscar Olsson / TT News Agency / AFP / Scanpix

Rootsi politsei on saanud uusi taotlusi avalikeks kogunemisteks, kus on plaanis põletada koraani.

Ajalehe Svenska Dagbladeti teatel on Stockholmi politsei saanud kolm taotlust, mille taga on Salwan Momika.

Momika põletas juunis Stockholmi mošee juures koraani lehti ning trampis varem sel kuul Iraagi saatkonna juures koraani peal.

Ühes taotluses soovitakse luba põletada 3. augustil koraani Iraani saatkonna juures. Ülejäänud kaks taotlust puudutavad koraani põletamist 10. augustil Stockholmi kesklinnas ja Norsborgis, mis jääb Rootsi pealinnast lõunasse.

Lisaks on veel kaks inimest esitanud sel nädalal taotluse põletada Iraani saatkonna juures turbanit, koraani ja Iraani lippu.

Politsei oli andnud ka loa põletada reedel Iisraeli Stockholmi saatkonna juures juutide toora. Loataotluse esitanud naine ütles, et soovib korraldada meeleavalduse laste õiguste toetuseks. Esialgu pole teada, kas see üritus ka aset leidis.

Rootsi peaminister Ulf Kristersson avaldas neljapäeval sügavat muret asjaolu üle, et politsei on saanud mitu taotlust koraanipõletusprotestide korraldamiseks tuleval nädalal, ja märkis, et see võib pingeid islamimaadega eskaleerida.

Uus koraanipõletamiste laine on «äärmiselt murettekitav», ütles ta oma esimeses avalikus sõnavõtus alates Stockholmi suhteid islamimaadega tõsiselt kahjustanud kriisi algusest.

«Neid otsuseid teeb politsei, mitte mina. Kui need load antakse, seisavad ees päevad, mil on ilmselge tõsiste arengute oht,» ütles ta uudisteagentuurile TT.

Koraani rüvetamine Rootsi ja Taani islamivastaste aktivistide hiljutistel meeleavaldustel on vallandanud ägeda reaktsiooni moslemiriikides.

Rootsis ei keela ükski seadus otseselt koraani ega ühegi teise pühakirja põletamist ega rüvatamist ja Rootsis nagu paljudes teisteski lääneriikides ei ole blasfeemiaseadusi.

Avaliku demonstratsiooni korraldamise õigus on Rootsis põhiseadusega kaitstud.

Rootsi sisejulgeolekuteenistus Säpo hoiatas kolmapäeval, et Rootsi maine moslemiriikides on koraanipõletamiste tõttu langenud ja riigi julgeolekuolukord halvenenud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles