Putin õigustas kriitikute represseerimist Ukraina sõja ajal (2)

Copy
Venemaa diktaator Vladimir Putin.
Venemaa diktaator Vladimir Putin. Foto: Sergei Bobylyov/TASS/Reuters/Scanpix

Vene režiimi juht Vladimir Putin kaitses laupäeval teisitimõtlemise aina jõulisemat mahasurumist «relvakonflikti» ajal Ukrainaga.

«Käes on aasta 2023 ja Venemaa on relvastatud konfliktis naabriga. Ja ma arvan, et peaks olema teatud suhtumine inimestesse, kes meid riigi siseselt kahjustavad.»

«Peame meeles pidama, et edu saavutamiseks, sealhulgas konfliktipiirkonnas, peavad kõik järgima teatud reegleid,» lisas Putin.

Diktaator vastas ajakirjaniku küsimusele, kes palus kommenteerida hiljutist teatrijuhi ja sotsioloogi vangistamist.

«Inimesed arreteeriti sõnade pärast, mida nad ütlesid või kirjutasid. Kas see on normaalne?» küsis Putinilt päevalehe Kommersant veteranreporter Andrei Kolesnikov.

Venemaa võimud pidasid el nädalal kinni tuntud sotsioloogi Boriss Kagarlitski (64), süüdistades teda internetis terrorismile kihutamises.

Mais andis Moskva kohus korralduse vahistada 38-aastane teatridirektor Jevgenija Berkovitš, keda süüdistati «terrorismi õigustamises» auhinnatud näidendi tõttu, mis käsitles vene naisi, kes värvati internetis abielluma radikaalsete islamistidega Süürias.

Putin ütles, et ei tea, kes on Kagarlitski ja Berkovitš.

«Ma kuulen neid nimesid esimest korda ega saa tegelikult aru, mida nad tegid või mis nendega tehti,» ütles Putin. «Ma lihtsalt räägin teile oma üldisest suhtumisest probleemi.»

Kriitika Ukraina ründamise kohta on keelatud ja enamik liberaalse opositsiooni silmapaistvaid liikmeid on kas vanglas või eksiilis.

Eelmisel nädalal vahistasid võimud Putinit kritiseerinud endise Donetski sissijuhi ja natsionalistist blogija Igor Girkini (Srtrelkovi), süüdistades teda «äärmusluses».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles