Wagneri toetatud Kesk-Aafrika Vabariigis toimub põhiseadusreferendum

Copy
Vene erasõjafirma Wagner liikmed turvamas Kesk-Aafrika Vabariigi presidendi autokolonni referendumikampaania ürituse ajal Banguis.
Vene erasõjafirma Wagner liikmed turvamas Kesk-Aafrika Vabariigi presidendi autokolonni referendumikampaania ürituse ajal Banguis. Foto: Leger Kokpakpa / Reuters / Scanpix

Kesk-Aafrika Vabariigis (KAV) toimub täna uue põhiseaduse referendum, mis lubaks president Faustin Archange Touaderal taotleda kolmandat ametiaega.

2020. aastal sai Touadera oma teise ametiaja, mis laseb tal võimul olla kuni 2025. aastani. Toonaseid valimisi saatsid nii relvastatud mässuliste sekkumine kui ka kahtlustused pettustes.

Tema konkurendid ütlevad nüüd, et Touadera soovib jääda «eluaegseks presidendiks» ja seda Vene nn eraõigusliku palgasõdurite rühmituse Wagneri üha selgema kaitse all.

Wagner lähetati Kes-Aafrika Vabariiki esmakordselt 2018. aastal.

Umbes viie ja poole miljoni elanikuga KAV on üks maailma vaesemaid riike.

Kell 6.00 hommikul alanud hääletus lõpeb kell 16.00 ning hääletada saab umbes 1,9 miljonit inimest.

Esialgseid tulemusi ei oodata kaheksa päeva jooksul, samal ajal kui riigi põhiseaduskohus avaldab lõplikud tulemused 27. augustil, kinnitas riigi valimisorganisatsioon.

Lisaks ametiaegade piirangu kaotamisele pikendaks uus põhiseadus presidendi võimuperioodi viielt aastalt seitsmele.

Eeldatavalt kiidetakse uus põhiseadus heaks.

Peamised opositsiooniparteid, kodanikurühmitused ja relvastatud mässulised on aga kutsunud valijaid hääletust boikoteerima.

Opositsioon heidab ette ajakohase valimisregistri puudumist ning väidab, et institutsioonid, mille ülesanne on tagada vaba ja aus hääletus, ei ole sõltumatud.

Touadera on teatanud, et Venemaa ja Rwanda, kaks riiki, kelle mõju KAV-is on viimastel aastatel tugevalt tõusnud, «toetavad» hääletuse ajal julgeolekujõude.

Wagneriga seotud allikas ütles varem juulis, et hääletuse ajal on kohal mitusada Venemaalt pärit võitlejat.

«See on hääletus, mida venelased toetavad ja mis korraldatakse nende abiga – konstitutsioonikohtu ja riikliku valimiskogu president on olnud kutsutud Venemaale ja on kahtlemata saanud juhiseid,» rääkis AFPle diplomaatiline allikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles