UNESCO soovitab lisada Veneetsia ohustatud maailmapärandi nimekirja (1)

Copy
Katamaraan Veneetsia reidil. Foto on tehtud 31. juulil, 2023.
Katamaraan Veneetsia reidil. Foto on tehtud 31. juulil, 2023. Foto: ANDREA PATTARO / AFP / Scanpix

ÜRO haridus-, teadus- ja kultuuriorganisatsioon UNESCO soovitas esmaspäeval lisada Veneetsia ohustatud maailmapärandi nimekirja, öeldes, et Itaalia võimud peavad suurendama jõupingutusi ajaloolise linna ja seda ümbritseva lahe kaitsmiseks.

UNESCO märkis oma soovituses, et Veneetsiat ähvardab «pöördumatu» kahju, mis tuleneb tervest reast probleemidest, mida toovad endaga kaasa muuhulgas kliimamuutus kui ka massiturism.

Soovitus lisatakse hääletusele UNESCO maailmapärandi komitee istungile, mis peetakse septembris Saudi Araabia pealinnas Ar-Riyadis.

«Jätkuva halvenemise tagajärjed inimese sekkumise tõttu, sealhulgas jätkuva arendustegevuse, kliimamuutuse ja massiturismi mõju, ähvardavad tekitada pöördumatuid muutusi omandi väljapaistvale universaalsele väärtusele,» märkis UNESCO.

Organisatsiooni kohaselt on osa pikaajaliselt vaevanud teemadest toonud linnas kaasa olude halvenemise. UNESCO hoiatusel võib olla kõrghoonete arendustel «märkimisväärne negatiivne visuaalne mõju».

Samuti võivad nii inimese tekitatud kui loomulikud muutused põhjustada hoonete struktuuris ja linnas olukorra halvenemist või kahjustusi.

Avalduse kohaselt ei ole Itaalia nende teemadega piisavalt tegelenud ning seda takistab täiendavalt ka üleüldise ühtse strateegilise nägemuse puudumine.

UNESCO väljendas lootust, et ohustatud nimekirja lisamine toob kaasa suurema tähelepanu probleemide lahendamiseks nii kohalikul, riiklikul kui rahvusvahelisel tasandil.

Maailmapärandi komitee istung leiab Riyadhis aset 10.-25. septembrini ning arutlusele võetakse 53 uue kandidaatpaiga lisamine maailmapärandi nimekirja.

Määratlus «ohustatud» on mõeldud eeskätt selleks, et innustada paikade tõhusamat säilitamist. Erandjuhtudel võib nimekirja kantud paigalt määratluse maailmapärand ka ära võtta, kui kohalike võimude samme olukorra parandamiseks peetakse mitterahuldavaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles