Rootsi tugevdab koraanipõletamiste tõttu piirikontrolli

Copy
Rootsi peaminister Ulf Kristersson kõneles teisipäeval julgeolekuteemalisel pressikonverentsil, millest võttis osa ka justiitsminister Gunnar Strömmer
Rootsi peaminister Ulf Kristersson kõneles teisipäeval julgeolekuteemalisel pressikonverentsil, millest võttis osa ka justiitsminister Gunnar Strömmer Foto: CAISA RASMUSSEN / EPA / SCANPIX

Rootsi valitsus teatas teisipäeval kavatsusest tugevdada piirikontrolli, sest mitu koraani põletamisega protesti on julgeolekuolukorda halvendanud.

Rootsi diplomaatilised suhted mitme islamiriigiga on koraani rüvetamise juhtude tõttu halvenenud.

«Inimesed, kel on Rootsiga väga nõrgad sidemed, et tohiks saada tulla Rootsi kuritegusid sooritama,» ütles peaminister Ulf Kristersson ja lisas, et piirikontrolli tõhustamise ametlik otsus võetakse vastu ilmselt neljapäeval.

Rootsi parlamendihoone juures põletati esmaspäeval taas koraani, teatas kohalik meedia. Protesti korraldajad ütlesid, et nad tahavad moslemite püha raamatu keelamist Rootsis. Põletajad olid samad kaks meest ehk Iraagist 2018. aastal Rootsi emigreerunud Salwan Momika ja Salwan Najemina, kes on sel suvel juba varemgi koraane põletanud ja neid jalaga tagunud.

Juulis süütasid nad koraani Stockholmis Iraagi saatkonna ees, mis tõi moslemiriikides kaasa ulatuslikud meeleavaldused. Kaks korda ründasid protestijad Bagdadis Rootsi saatkonda ja panid selle teisel korral põlema. Iraagis oli Momika teadaolevalt seotud Iraani-meelse sissirühmitusega. Tema kolmeaastane elamisluba Rootsis aegub tuleva aasta aprillis.

Rootsi andis eelmisel nädalal 15 valitsusametile, sealhulgas relvajõududele, mitmele korrakaitseagentuurile ja maksuametile, korralduse tugevdada terroritõrjejõupingutusi.

Justiitsminister Gunnar Strömmer ütles, et tõhustatud piirikontroll tähendab kontrolli sisepiiril ehk Rootsi piiril teiste Schengeni riikidega. «Sisepiirikontroll võimaldab meil tuvastada saabuvad reisijad, kes võivad meie julgeolekut ohustada,» ütles Strömmer ajakirjanikele.

Rootsi taastas sisepiirikontrolli 2022. aasta mais julgeolekuolukorra halvenemisele viidates. Otsus langetati kooskõlas ELi seadustega.

Strömmer märkis, et teisipäeval jõustus Rootsis uus seadus, mis suurendab politsei voli kontrollida inimesi Rootsi sees, otsida läbi autosid ja inimesi. «Eesmärk on tugevdada politseitööd ja hoida ära ohte sisejulgeolekule,» ütles minister.

Saudi Araabias Jeddah’s baseeruv Islamikoostöö Organisatsioon (OIC) väljendas esmaspäeval pettumust Rootsi ja Taani üle, mis ei taha pärast mitut koraanipõletamist ikka vastavaid samme astuda.

Rootsi valitsus on moslemite pühakirja rüvetamise hukka mõistnud, kuid rõhutab, et sõna- ja kogunemisvabadust kaitseb põhiseadus.

Kristersson kordas teisipäeval valitsuse kava õigussüsteem üle vaadata ja uurida võimalusi sellesse muudatusi teha.

«See puudutaks avalikeks kogunemisteks loa andmise protsessi laiendamist, et sellele saaks vaadata laiemast julgeolekuperspektiivist,» ütles peaminister.

Ka naaberriik Taani teatas pühapäeval, et uurib õiguslikke viise takistamaks proteste, mis hõlmavad pühade tekstide põletamist teatud tingimustes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles