ESTCOY-18 JUURES IRAAGIS Eesti praegune suurim välisoperatsioon tõi kaitseväe neljandat korda Iraaki

Evelyn Kaldoja
, välisuudiste toimetuse juhataja
Copy
Teisel pool Erbili õhuväebaasi müüre avaneb vaade moodsale suurlinnale, mida aga baasis teenivad kaitseväelased muidu kui tööülesannete täitmiseks külastada ei tohi.
Teisel pool Erbili õhuväebaasi müüre avaneb vaade moodsale suurlinnale, mida aga baasis teenivad kaitseväelased muidu kui tööülesannete täitmiseks külastada ei tohi. Foto: Martin Hiir

Taevas lõõskava üliereda päikese, varjus 50 kraadini küündiva õhutemperatuuri ning iga telki ja soojakut vähemalt alla 40 kraadi jahutama mõeldud ohtrate generaatorite tossu järele lõhnav Erbili õhuväebaas mõjub kui garaaži ehitatud hiidsolaarium.

Päevad on nii palavad, et tualettruumides seisvate ülidetailsete kätepesujuhendite järgimine on väljakutse – tänu sellesama solaariumipäikese käes soojenevatele torudele on vesi üsna varsti pärast külma vee kraani avamist põletavalt tuline. Õnnetud on need, kes keset päeva duši all uljalt šampooni pähe määrivad ja seisavad siis fakti ees, et mahapesu nuhtleb peanahka hullemini kui päike õues.

Baasist täitsa nähtavas kauguses läigivad Erbili klaasist kõrghooned ja uusi samasuguseid maju püstitavad kraanad. Enamikule baasi elanikest on nende majade vahele uitama minek või näiteks linna südameks olevasse tsitadelli rajatud kurdi käsitöö muuseumi väisamine täiesti kindlalt keelatud seni, kuni nende teenistuspaik on Iraak.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles